Демонстрации в Хелзинки „за” и „против” бежанците

Демонстрации в Хелзинки „за” и „против” бежанците

 

Хелзинки се превърна в арена за две демонстрации по едно и също време. Едните защитаваха правата на бежанците, а другите се обявяваха против тях, информира ТАСС. Полиция и жандармерия застанаха между двете фракции, за да предотвратят сблъсъци и сбивания между инакомислещите. Демонстрациите бяха насочени в две различни зони на площада в столицата, за да може лесно полицията да контролира искрите между двете тълпи. Сто души, противници на бежанците размахваха лозунги и искаха незабавно затваряне на финалдската граница, за да се опази Финландия от бежанските потоци. Те скандираха „Финландия на финландците” и викаха, че не са расисти, а реалисти. Финландският десен политик Ямес Хирвисаари държа реч в която каза, че Финландия е собственост на финландския народ и тя не желае неканени гости. Той сподели, че бежанците емигрират от своята страна заради войната в Сирия, но не може да си обясни факта, защо бягат основно мъже, които са оставили своите жени и деца под бомбите в страната си. Той квалифицира бежанците като страхливци и нарече европейските политици лъжци, поради което Финландия трябва да напусне Европейския съюз.

Другата фракция, защитниците на правата на бежанците бяха по-многобройни и призоваваха против расизма, ксенофобията и религиофобията.

Финландия, която е част от нордическите държави, е разделена обществено на хора, подкрепящи бежанците, и други, които ги определят за враждебни елементи. Нордическите страни като Норвегия, Швеция, Дания, Исландия и Финландия от край време имат силно националистически движения, които във времена на бежански вълни в Европа набират все по-широка подкрепа. Въпреки това правителствата на нордическите страни са отявлено либерални към бежанците и ясен пример за това е Швеция, страна, която на глава от населението е приела повече сирийски бежанци от всяка друга страна в Европа, включително и от Германия. Очаква се обаче чувствителните нордически общества, в това число и Финландия, да се активизират и да започнат да се прилагат крути мерки срещу бежанците, които са в разрив с политиката на Меркел в континентална Европа.

   

0 коментарa

Виж още