Депутатите обсъждат оставката на правителството

Депутатите обсъждат оставката на правителството

Днес в дневния ред на Парламента е включена единствената точка – разглеждане и гласуване на оставката на министър председателя Бойко Борисов и ръководеното от него правителство.

За оставката на правителството и премиера се заговори още преди изборите. Тогава Борисов твърдо обеща да напусне властта, ако кандидатът за Президент на ГЕРБ не спечели, инфирмира БТВ.

След дълги уточнения кога точно ще бъде хвърлена тази оставка- след първия или след втория тур на изборите, при едно или друго условие- най- накрая мoлбата зa оттеглянето на премиера и правителството бе депозирана в Парламента в понеделник сутринта, непосредствено след деня на балотажа и категоричната загуба на ГЕРБ. Гласуването за днес е насрочено за 14ч.

За да бъде валидно решението, е необходимо да се съберат повече от половината народни представители в пленарната зала.

След приемането на оставката, Президентът Росен Плевнелиев трябва да връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на ново правителство, тъй като това е най- голямата партия, представена в Парламента. ГЕРБ вече каза, че ще върне мандата. В този случай Президентът по процедура трябва да връчи мандат на следващата сила в Парламента – БСП, за които също се разбра, че искат да върнат мандата.

Процедурата изисква връчване на мандата на трета сила. Ако и този мандат бъде върнат, ще влезе в сила процедурата за сформиране на служебен кабинет, както изисква Конституцията на Републиката.   

   

0 коментарa

Виж още