Депутати лобират за оставка, Борисов не иска да я подаде!   

Депутати лобират за оставка, Борисов не иска да я подаде!   

На призивът на Георги Парванов и други депутати да подаде оставка, премиерът ясно и категорично отсече:" Няма да подам оставка", пред медии на Капитан Андреево. Той бе там, заради началото на работата на Европейската гранична служба, заедно с Димитрис Аврамопулос- еврокомисар по миграцията, вътрешни работи и гражданство  и вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

„Няма логика в искането за оставка, всички премиери извън Португалия би трябвало да подадат оставка. Оставка трябваше да искаме на Орешарски, но той вече я подаде. Затова, че ни я предложи преди две години. Тя прояви нахалство и не се отказа и отиде да блокира госпожа Георгиева“, добави Борисов, коментирайки кадидатурата на Ирина Бокова.

Номинацията на Кристалина Георгиева в последния момент, той не отчита като гаф. 
„Имахме увереността на много държави, че ще я подкрепят“, каза още Борисов. След гласуване в сряда тя получи пет гласа „за“, включително от 2 държави постоянни членки, 8 „против“, сред които 2 постоянни членки и 2 „въздържал се“, един от които също е бил от постоянна членка на Съвета. На практика Георгиева е била изправена пред две заплахи за вето, но не се знае от кои държави.

Припомняме, че по-рано днес БСП и ДПС също поискаха оставката на правителството заради гласуването за генерален сектерар на ООН. Според Ройтерс, Кристалина Георгиева остава на по-задна позиция от Ирина Бокова. И докато ООН са дали второ място на Бокова, Георгиева според анализа е едва на 8-мо място. 

   

0 коментарa

Виж още