Десетки медии ще бъдат затворени в Турция

Десетки медии ще бъдат затворени в Турция

Под натиска на президента на Република Турция, турските власти решиха да закрият десетки медии. Повече от 150 висши генерали и адмирали бяха уволнени след неуспешния опит за военен преврат с страната.

Официалният вестник на страната съобщи потресаващата новина, че Турция затваря десетки вестници, телевизии, списания и радиостанции. От наложената мярка за засегнати три информационни агенции, 16 телевизионни канала, както и 45 вестника. Освен тях ще бъдат затворени и 23 радиостанции, 29 издателски къщи и 15 списания.

В основата на възникналият медиен конфликт стои въпроса за регионалните издания, това е становището на частната телевизия Си Ен Ен Тюрк, но има и национални медии, сред които са и агенция Cihan, опозиционният вестник „Тараф", както и прокюрдската телевизия IMC TV.

 Свързаните с проповедника Фетхуллах Гюлен и разпространяващи неговите идеи, медиите в това число ежедневника „Заман" и англоезичната му версия „Тудейс Заман", както и Cihan също са били затворени.

Живеещият в изгнание на територията на САЩ Фетхуллах Гюлен е обвинен от Анкара, че е замесен в организацията на заговора на осуетения в Турция военен преврат, но Гюлен отрича да има каквато и да е връзка със случилото се.

След неуспешния опит за манеж в нощта на 15 срещу 16 юли, турските власти съобщиха  че към настоящият момент са били уволнени над 2400 военни. Информацията за случилото се бе дадена от частната турска телевизия Си Ен Ен Тюрк и бе цитирана от Ройтерс.

Анадолската агенция обобщи, че над 1700 турски офицери са официално отстранени от въоръжените сили на страната.

От армията са били уволнени 149 генерали и адмирали, заради участието което са взели в пуча, овен тях поста си са изгубили 87 от сухопътни войски, включително 30 военни от военновъздушните и 32 от военноморските сили.

По подозрения във връзки с превратаджиите, в Турция хиляди хора бяха арестувани, десетки хиляди служители са отстранени при чистка в държавните институции. 

   

0 коментарa

Виж още