Джо Байдън обяви „Северен поток 2” за лош избор на Европа

Джо Байдън обяви „Северен поток 2” за лош избор на Европа

 

    Вицепрезидентът на САЩ, Джо Байдън, направи интересно изказване по време на своето посещение в Швеция, предават от ТАСС. Според заместника на Барак Обама, Северен поток 2 е лоша сделка за европейския континент.

    Байдън беше категоричен във виждането си, че никоя страна няма право да използва енергийните си ресурси като оръжие, недвусмислено правейки алюзия към руската енергийна политика. Изказването на Байдън беше направено на конференция в Стокхолм. Джо Байдън посъветва Европа да заложи на диверсификация на своя пазар на енергия. Байдън направи призив европейските политици и експерти да анализират алтернативните планове на Северен поток 2. Вицепрезидентът изрази притеснение, че Северен поток 2 ще доведе до срив във Украйна, а това не бива да бъде допускано. Северен поток 2 беше приет от европейските политици и руската компания „Газпром” и се очаква да бъде изграден между Балтийско море и Германия. Някои страни от източните части на Европа обаче се възпротивиха на проекта, тъй като той ще бъде сериозна опасност за енергийното спокойствие на Европейския Съюз. Съюзът получава около една трета от потребния си газ от Руската Федерация. САЩ също се явиха като опозиция на проекта Северен поток 2, тъй като смятат, че руснаците се опитват да направят Европа възможно най-зависима от руските енергийни ресурси като част от своята гео-политическа стратегия на Стария континент. Джо Байдън направи предложение към европейците, което деликатно показа на Европа нейното място в света  – между американския чук и руското менгеме. Вицепрезидентът предложи учтиво на европейците да закупуват втечнен природен газ от Америка, който бил алтернатива на руските енергийни източници, съобщават от БТА.

    Пресконференцията с участието на Джо Байдън за поред път през последните две години свидетелства за важната роля на Европа в американо-руските взаимоотношения, които трайно се влошиха след кризата от 2014 година в Украйна, която се превърна във фронт между САЩ и Русия. В тогавашната криза европейските лидери се опитаха да приемат консенсусна позиция, но Русия и САЩ отново определиха правилата на играта и европейските политици, начело с Ангела Меркел, останаха маргинални фигури по въпроса за Украйна.

    Руската гео-стратегическа програма се основава на енергийните ресурси на източната страна, с която тя разполага в изобилие. От своя страна САЩ е здраво обвързана със Европейския Съюз и като че ли направлява процесите в него. Поради тази причина проектът Северен поток 2 е недолюбван от американското правителство, което вижда в него враг на своите интереси в европейския регион.

   

0 коментарa

Виж още