Димитър Талев - „Почетен гражданин на община Луковит"

Димитър Талев - „Почетен гражданин на община Луковит

Димитър Талев е голям български писател и журналист. Той е един от признатите класици на българската литература. Писателят бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на община Луковит".

В края на месец юли, общинският съвет на града взе решение,  да удостои бележитият Талев с почетната титла по време на официалното откриване на Традиционния панаир в Луковит на 26 август. Климент Талев – внук на Димитър Талев се очаква да пристигне на церемонията.

През 1948 г. авторът на прочутата тетралогия - „Железният светилник", „Преспанските камбани", „Илинден" и „Гласовете ви чувам",  е изселен от столицата в град Луковит, където живее със своето семейство до 1952 г.

Там на къщата в която е живял на улица „Оряховска", е поставена паметна плоча по идея на местния литератор и педагог Малина Русева. Именно Русева е инициатор на предложението Димитър Талев да бъде удостоен с почетното звание.

Тази година отбелязваме 50 години от смъртта на писателят.

В град Луковит, Талев е написал част от най-хубавите класически творби на българската литература, а именно - „Кипровец въстана", „Илинден" и „Хилендарският монах".

Четирите години през които той живее в Луковит са съпроводени с безброй трудности и много огорчения. Общинският съвет е категоричен, че съвременните жители на Луковит с преклонение ще пазят спомена за този велик съгражданин и считат, че обществото дължи признание на големия писател и като изкупление за моралните и душевни терзания, които той несъмнено е преживял.

Борислав Борисов, по-известен като Боби Шоу, също ще бъде удостоен със званието по време на церемонията на 26 август.

Боби Шоу е роден в Луковит. Известният илюзионист, носител на редица национални и международни награди е основател на първия Магичен театър в България и на първата Българска илюзионна школа в Националния дворец на децата.

През годините Боби Шоу запазва връзката с родния град, като подпомага различни мероприятия и благотворителни инициативи за децата в неравностойно положение в местността.  

 

Изтчоник: dariknews.bg

   

0 коментарa

Виж още