Днес два американски изтребителя поемат охраната над българското въздушно пространство

Днес два американски изтребителя поемат охраната над българското въздушно пространство

Първите българо-американски самолетни патрули тръгват днес на 9 септември.

Мисията ще продължи до 16 септември /петък/. Американските самолети F-15 и българските МиГ-29 дадоха старт на тренировките по съвместната охрана на въздушното пространство на страната ни, пише dariknews.bg.

В края на миналия месец, от кабинета бе взето окончателното решение за Air Policing. Абсолютно всички разходи по охраната на българското небе, ще бъдат поети изцяло от американската страна, уточни още тогава военният министър - Николай Ненчев.

Тренировките на предвидените за изпълнение на съвместни задачи по Air Policing сили и средства започват от днес на територията на авиобаза Граф Игнатиево. Съвместната тренировка ще бъде проведена под управлението на Центъра за управление - София , Обединения център за въздушни операции – ТОРЕХОН и Испания.

Цяла седмица американски и български изтребители ще охраняват въздушното пространство над България. Участие ще вземат както български, така и американски екипажи на самолети Миг-29 и F-15.

Още на 24 август тази година, кабинета взе решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на САЩ и на България. Управляващите единодушно одобриха и чужди въздушни патрули да могат да пазят небето ни.

Николай Ненчев - министър на отбраната, поясни, че в мисията ще вземат участие два американски самолета, които съвместно с българските пилоти, ще извършват охрана на въздушното пространство на страната и допълни, че цялата въздушна мисия, ще продължи точно една седмица и разноските по нея ще бъдат изцяло поети от страна на САЩ, т.е. българската страна не дължи нищо по този договор.

Българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно по време на съвместното изпълнение по охрана на небето над България. Дежурните самолети на САЩ, при охраната на въздушното пространство се ограничават до изпълнение на мисиите - зона за дежурство във въздуха; визуално опознаване; прехват; съпровождане и намеса.

На дежурните самолети на САЩ не се позволява употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба.

   

0 коментарa

Виж още