Днес е Богоявление!

Днес е Богоявление!

Днешният ден е един от най- значимите християнски празници през годината- Йордановден или Богоявление. Според църквата, на този ден е извършено покръстването на Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. В този момент Светият дух слиза във вид на гълъб и казва, че Христос е негов син. Точно заради това божествено появяване, празникът се нарича Богоявление.

Според вярванията на народа, небето се отваря в навечерието на празника и желанията на праведниците се изпълняват. В този момент се пречиства и водата в реките, след което се сдобива с голяма сила.

Изисква се всички да присъстват на освещаването на водата. След това кръстът, с който е осветена, се хвърля в течаща вода, откъдето го вадят млади мъже. Този, който пръв достигне кръста, ще е здрав и късметлия през цялата година, информира Дарик.

Богоявленската трапеза е отрупана с храна- питка , кравайчета, омесени от наскоро родили булки, сарми, свинско месо, кисело зеле, вино, боб.

Именици днес са всички, носещи имена  Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боян, Богдан Богдана.

На този ден по традиция се освещават и бойните знамена- светини на нашата армия, сиволизиращи силния дух на българските воини.

След направения водосвет от Патриарх Неофит в 10 ч , в 13ч ще бъде направен водосвет и до езерото в кв.“Дружба“, после ще бъде ваден и Светия кръст. Този водосвет ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Григорий - викарен епископ на Софийската митрополия.

Честит празник!

   

0 коментарa

Виж още