Днес е знаменит празник! Вижте какво са ни подготвили по случай него!

Днес е знаменит празник! Вижте какво са ни подготвили по случай него!

Днес, 17 септември е един забележителен ден. Чества се денят на София. Паралелно с това, се празнува и светлият християтнски празник в който Българската православна църква почита паметта на светите мъченици София и дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов.

Тържествата стартираха с празнично заседание на Столичния общински съвет, на който ще бъдат раздадени звания "Почетен гражданин" на председателят на българска академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров и бившият посланик на Израел Н Пр. Шаул Камиса Раз. Празничната служба бе възглавена от  Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от 9.00 часа пред храм "Света София". След литургията от 11.30 часа пред църквата се състоя водосвет и официално шествие за издигане знамето на града.

В 18.30 часа в Софийската опера и балет ще бъдат тържествено връчени наградите на Столична община за запомнящи се успехи в културната сфера.

През целия празничен ден посетителите ще имат възможността да влизат напълно безплатно в столичната Зоологическа градина, Парка-музей "Врана", Софийска градска художествена галерия и Музея за история на София.

Обикновено театърът на армията е отворен  за гости на празника на София. Те ще могат да се насладят на  peпeтициoннитe зaли, гpимьopнитe, пepyĸepнитe, apxивa, aтeлиeтaтa, фoaйeтaтa, ще получат достъп до "ĸoвaчницaтa" нa нaгpaдитe "Aскеер" и звyĸoзaпиcнoтo cтyдиo нa Дoни.   В театър "Възраждане" също ще са отворени вратите за посетители. Безплатен на този ден ще е достъпът  до Националния музей "Земята и хората", Националния политехнически музей и Къщата-музей на Пейо Яворов (но при специален режим).

Както никога до сега под новите стъклени куполи на Ларгото се очаква да има музикални изненади.

В Киноцентъра в Бояна ще можем да посетим концертът на световноизвестния изпълнител от Израел Идан Райхел от 20.30 часа. Мероприятието е част от ТОЛ-ФЕСТ 2016 и се реализира под егидата на Столична община и Посолството на Израел в България, а 10% от печалбата ще отидат за дарени на Български Червен кръст.

Ден на отворените врати ще има и в Народното събрание,а случаят  е отбелязването на Европейските дни на наследството в България. Часовете за свободно посещение на гости са от 10.00 до 16.00.

   

0 коментарa

Виж още