Днес е международният ден на чая

Днес е международният ден на чая

Идеята за този ден се появява през 2004 година на Международен социален форум в Мумбай, Индия. Обсъжда се и през следващата- 2005г- на форума в Порту Алегри, Бразилия. Точно тогава е взето и окончателното решение за този неофициален празник- Международен ден на чая.

Целта на това честване е да бъде привлечено вниманието на световната общественост към начините на производството и търговията с чай. Производителите на чай са притеснени от агресивната политика на гигантите, изкупуващи суровината на безкрайно ниска цена. Другата цел на този своеобразен празник е популяризирането на напитката, информира Дарик.

Всъщност на 15 декември е приета официално „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия", а на 16. 12. 1773 г. американските колонизатори в Бостън изхвърлят в океана огромно количество английски  чай и с това започва борбата за независимост в САЩ.

Инициативата за честване ден на чая има широк отзвук в Индия, Шри Ланка,  Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания.

Различните държави имат различни начини и традиции при консумацията на чая. В Индия  се добавят мляко и подправки, в Шри Ланка- аромат на шоколад вишна или ягода, в Тибет- мляко от як. Уникална е консумацията на чая в Монголия, където чаените листа се готвят с ориз, месо, пелмени и овча мас. В Япония съществува специална церемония, която се усвоява в продължение на години.

 Сами разбирате, че всяка една страна си има различни традиции в употребата на чай. В България начина на приготвяне и пиене на чая е съвсем различно от изброените по- горе, а и растенията, които се използват за приготвянето са си наши, традиционни.

   

0 коментарa

Виж още