Днес е Преображение! Сбъдват се желания и небето се отваря!

Днес е Преображение! Сбъдват се желания и небето се отваря!

На днешния ден Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата. Щъркелите започват да се събират на ята и да се стягат за предстоящият полет. По стара традиция се освещава гроздето.

Всяка година на 6 август православната църква отбелязва един от най-светлите празници - Преображение Господне .Според народния календар на днешния ден настъпва трайно преобразяване в природата. На този ден според вярванията небето се отваря и ако някой стане свидетел на това явление, се сбъдват всичките му желания. Ако по това време на годината някой се разболее, връзка със сушени плодове се натопява във вода и когато болният пие от лековитата отвара болестта се преобразява. След Преображение Господне дните видимо намаляват, денят става по къс, а нощта по-дълга.

По това време на годината всеки човек трябва да си спомни, за случаите, когато е бил лош към другите, именно днес е моментът в който може да преобрази и да стане по-добър.

По църковния канон се счита, че на този ден Бог се показва в истинската си същност – Светлината!

Празникът е свързан с преобразяването на Христос в планината Тавор пред трима от най-близките му ученици -  Иаков, Петър и Йоан.

Отец Василий от софийският храм “Преображение Господне” сподели, че „Когато Христос се възкачва на планината, той се преобразява в Светлина. Тогава светът, вселената и апостолите усещат тази светлина". По думите на свещеника, тази светлина не може да бъде видяна с нашите телесни очи, тъй като тя изгаря. Затова в момента, в който Христос се преобразява на планината Тавор, бива закрит от облак. В този момент се чува гласът на Бога които казва: Този е Моят възлюбен Син: В Него вярвайте!

По стара традиция от дълбока древност на този ден се освещава и гроздето

Според православната църква Преображение Господне е свързано с промяната и с новата надежда. Тъй като празникът се пада през Богородичните пости на празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още