Днес е Световният ден на недоносените бебета

Днес е Световният ден на недоносените бебета

На 17 ноември е известен като Световен ден на недоносените бебета. Нашата страна го отбелязва вече 5-та година. Тревожната статистика гласи, че ежегодно в България се раждат над 6000 деца преждевременно. В световен мащаб те са повече от 15 милиона. От тях поне 1 милион умират вследствие на недоносване.

Оказва се, че точно недоносените деца са най- голямата пациентска група, която непрекъснато нараства. Разбира се, тази тенденция, в съчетание с намалената раждаемост, се оказват истински бич за обществото и нацията. Все повече расте броя на децата родени с тегло под 1000гр. Годишната издръжката за тези малки и невинни пациенти надвишава 26 милиарда, а в България е от порядъка на около 2000лв на ден.

Както вчера Новини Стара Загора писа, сякаш в унисон с днешния ден, бе прието ново решение за недоносените бебета. С промяната бе отсъдено бебета, родени под 800 грама да могат да бъдат погребани от своите родители в случай на смърт на плода..

Точно тази ужасяваща статистика е основната причина за отбелязването на този ден. Целта е да се насочи общественото внимание към най- малките и крехки дечица, които въпреки трудностите растат здрави и способни. За да се намали тази тенденция, е необходимо да се говори в обществото, специалистите също да имат максимално количество полезна информация за проблема.  Много родители нямат достъп до информация по въпроса. Бебетата им имат нужда от специализирана помощ.

Всеки един човек също може да отбележи този специален ден като се информира обстойно за рисковете, до които води преждевременното раждане. Важно е да се знаят симптомите, начините за предотвратяване. Хубаво е да споделите наученото с роднини и познати.

Ако вече ви се е случило, потърсете информация за това какво следва оттук нататък.

Мислете положително за всички преждевременно родени бебета, дори и това би ги подкрепило.

Подкрепете инициативите за предотвратяване на преждевременните раждания. А можете да разкажете и собствената си история и така да помогнете на останалите във вашето положение.  

   

0 коментарa

Виж още