Днес е светъл християнски празник!

Днес е светъл християнски празник!

На 19 октомври православната църква почита паметта на свети Иван Рилски Чудотворец, смятан за небесен закрилник на българския народ.

Св. Иван Рилски е патрон на много храмове и манастири в България, сред които и създадената от него Рилска света обител. По традиция в навечерието на празника в манастира се провежда всенощно бдение, на което традиционно присъстват стотици поклонници от цяла България. През деня там се отслужва празнична света литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, край град Дупница. До 25-годишната си възраст е бил пастир. Първо, той постъпил в манастира "Св. Димитрий" във Влахина планина, където се образовал и приел монашеството. Иван Рилски не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Обикалял много места из страната, докато се установил в Рила планина, където останал до края на живота си и създал  манастира,който носи неговото име.

Иван Рилски е починал на 18 август 946 година, на около 70 години, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика (дн. София), като се предполага че тогава е бил и канонизиран. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран, през 1187 г. мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 г. са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 г. мощите на светеца са върнати в обновения Рилски манастир.

От 20 години насам по идея на Българския лекарски съюз на днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар, тъй като св. Иван Рилски е признат за покровител на медиците.

 

 

   

0 коментарa

Виж още