Днес отбелязваме един от най-големите църковни празници

Днес отбелязваме един от най-големите църковни празници

На 8 септември, честваме големият християнски празник Рождество Богородично, наречен от народа "Малка Богородица".

На днешния ден църквата отбелязва раждането на Пречистата Дева Мария, майка на спасителя на човечеството Исус Христос. На този специален за църковната общност ден, много храмове, манастири и параклиси в страната честват своя храмов празник, пише vesti.bg.

Традиционната празнична литургия, за Рождество Богородично в едноименния столичен храм в кв. Лагера ще бъде започната от Патриарх Неофит, съобщиха от Българската православна църква. Светата Литургия ще започне в 9:30 часа в храмът, който се намира на ул. "Балканджи Йово" №18.

Според вярващите празникът не случайно е наречен от народа "Малка Богородица”, християните вярват, че народа му е дал това име, заради това, че на него се почита раждането на едно свято момиче, което пораствайки се превръща в Божия майка.

По народна традиция на днешния ден своят имен ден отбелязват всички, които носят името Мария. През годината се честват три празника в името на Божията майка. Т. нар.  "Малка Богородица” е третият в нейна чест и на нейното рождество.

8 септември се празнува и тачи предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа.

Днес в името на светицата се месят голяма пита, наречена Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството.

Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, за да бъде здрав и да служи вярно на стопаните си, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица.

На 8 септември храмов празник имат много наши манастири: Врачешкият, Рилският, Роженският и Троянският.

На 15 август всяка година се отбелязва Успение Богородично. Той е един от 12-те големи християнски празника, на който и православни, и католици почитат Пресветата Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище.

За вярващите Успение Богородично е знак и потвърждение за човешката природа на божият син - Исус Христос.

   

0 коментарa

Виж още