Днес почитаме паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия!

Днес почитаме паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия!

На днешният ден – 26 август, православната църква почита паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Светците са живели по времето на господството на император Максимиан, станал известен в миналото с жестоките гонения срещу християните които организирал.

Легендата разказва, че войниците подчинени на император Максимиан открили в една пещера 23 човека, които твърдо отстоявали своята вярва в Исус Христос. Войниците ги заловили и вързали, след което ги отвели при Максимиан. Жестокият император опитал какво ли не за да склони вярващите да се откажат - закани, мъчения и жестоки изтезания. Свидетел на изтезанията станал Адриан. Той бил един на преторията, знатен и богат човек, близък приятел на императора. Макар да бил езичник, Адриан много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните и упование в Бог.

Така зрънцето на християнството ден след ден покълнало в сърцето на Адриан. Постепенно той започнал да разпитва християните какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание.

В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан и слушайки словата им, той разбрал божествената истина.

След като прозрял красотата на Христовото учение, той заръчал на писарите да запишат и неговото име, докато записват осъдените на смърт, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него.  Постъпката на Адриан не останала безнаказана, макар да бил близък с него, императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били и останалите мъченици.

Наталия, жената на Адриан също изповядвала християнството и когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Наталия полагала грижи за страдащите от мъченията на императора християни, а скоро след смъртта на мъжа си Адриан и тя се споминала.

На 26 август имен ден празнуват всички, носещи имената: Адриан, Адриана, Наталия!   

 

Източник: dariknews.bg

   

0 коментарa

Виж още