Днес празнуваме Атанасовден!

Днес празнуваме Атанасовден!

На 18 януари се почита паметта на Свети Атанасий Велики, който е роден в Александрия през 295 . Според църквата двамата с архиепископ Кирил успели да спасят християнството от несторианството и арианството.

В народните традиции и вярвания Атанасовден е своеобразното преполовяване на зимата. След този ден зимата малко по малко си отива. В някои краища на страната този ден се нарича "Среди зима". Народът счита св. Атанас за покровител на снеговете и ледовете. Според преданията, на този ден светецът сваля зимните одежди и облича копринената си риза.

Вярванията казват, че св. Антон и св. Атанас са братя ковачи. Традицията повелява на Атанасовден хората да видят с какви запаси от храна и дърва разполагат и дали биха им стигнали до края на студения сезон. От този ден нататък денят се увеличава значително.  

Атанасовден е вторият и последен шанс за тези стопани, които не са успели да заколят прасето по Коледа , да го направят сега.

На Атанасоеден по традиция се изпълнява ритуала на побратимяването. На трапезата в този ден се слага питка с мед, свинско с бамя, пиле с ориз или пълнена кокошка.

Не пропускайте да честитите именния ден на своите познати, които носят имена : Атанас, Наска, Тина, и всички производни на Атанас.

   

0 коментарa

Виж още