Днес Стара Загора празнува! Честит празник, старозагорци! Честит празник, българи!

Днес Стара Загора празнува! Честит празник, старозагорци! Честит празник, българи!

Като всяка година и днес, на 5 октомври, ще бъде честван Деня на Стара Загора! Подготовката за честването, ще започне още рано сутринта, а в 9.00 часа в катедралния храм „Свети Димитър" в Стара Загора, ще бъде отслужена тържествена света литургия. По-късно ще се състои и Тържествена сесия на Общински съвет в града на липите.

Програмата за празника на града, ще продължи с връчване на званието „Почетен гражданин на Стара Загора, а след това, на символичния камък в парк „Пети октомври“, по повод обновяването на града, традиционно ще бъдат понесени и положени венци и цветя.

Стара Загора, е един от най-античните градове, не само у нас, но и на територията на Югоизточна Европа. Града и до днес е съхранил в себе си духа на античността. През различните епохи в миналото, града е носил седем различни названия. Първото име което му е било дадено още по времето на траките, е било Берое. Второто Августа Траяна, е кръстено на името на римският император Траян. По-късно града е наречен Боруй, което идва от първото име Берое. Четвъртото име което е носил града е Иринополис, в чест на императрица Ирина, която лично го е преименувала. По времето на византийското робство града се е наричал Верея, а когато страната ни е била под турско робство, града се е казвал Ески Заара. В периода между 1854 г. -1870 г. е носил името Железник. Последното дадено на града име, от 1870 г. насам е Стара Загора.

Многократно през миналото, града е бил опожаряван, но въпреки трудностите, благодарение на борбеният народ живеещ в него, винаги е възкръсвал от забравата и е просъществувал до днес. През далечната 1878 г. в Стара Загора, бил поканен Лубор Байер, известен за времето си архитект от Австро-Унгария. Именно той проектира модерната правоъгълна шахматна планировка, за града.

На 23 септември 1879 година /по нов стил 5 октомври /, е бил положен първият камък по възраждането на града на липите. Генерал-губернатора на Източна Румелия - Алеко Богориди, заедно с Търновския митрополит Климент, с кмета на Стара Загора по онова време - Стефан Салабашев и в присъствието на стотици граждани полага основния камък за подновяването на града.

Честит празник, старозагорци! Честит празник, българи!

   

0 коментарa

Виж още