Днес стартира първият процес за тероризъм в страната

Днес стартира първият процес за тероризъм в страната

В подробно интервю Калина Чапкънова, Прокурор в Бургаската окръжна прокуратура, обясни, че е повдигнато за две престъпления- тероризъм и документално престсъпление.

Пред 24 часа Чапкънова поясни, че няма как да конкретизира информацията си относно доказателстават за делото, заради специфичния етап , на който се намира процеса сега. Подготвителната фаза е премината и започва съдебната фаза. Сега ще се проверяват наличните доказателства и могат да бъдат добавени и нови, ако бъдат намерени.

 В момента има обвинение за терористична дейност, чийто резултат е умишленото убийство на 6-ма души, както и за извършено документално престъпление.

Тримата атентатори са действали кооперирано, няма установена йерархия.  Мелиад Фара и Хасан Хасан са помагали на Мохамад Хасан ел Хюсейни да извърши самоубийствения акт, довел до смъртта на 6- ма души.

Става ясно, че от Бургаската адвокатска колегия са назначени служебни защитници, в съответствие със Закона за правната помощ.

Чапкънова потвърди, че всички свидетели са дали показания с готовност като са се стремили към спомени за неспоменати подробности, особено за описанието на външния вид на терористите. Прокурорът благодари за съдействието на всички структури, наши и международни, които са изпълнили всичко, за което са били помолени.

Тя казва, че всичко е станало възможно благодарение на екипната работа и добрата организация. На въориса дали е посочено конкретно име на терористична организация, Чапкънова беше категорична, че всичко се свежда до терористична дейност на 3-ма души и нищо повече.

Относно запитването дали може да се очаква да бъде даден ход на делото днес, уточни, че са готови за съдебния процес, макар че има дадени изисквания, за да бъде даден този ход.

Всички се надяват да възтържествува правосъдието, макар че това по никакъв начин не гарантира предотвратяването на други подобни актове в бъдеще. Особено сега с бежанската криза, покрай която в страната почти безпрепятствено влизат всякакви субекти, държавата не може да гарантира безопастността на населението.

   

0 коментарa

Виж още