Днес църквата почита два големи празника

Днес църквата почита два големи празника

На днешния ден - 27 юли Православната църква отбелязва и прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

За пореден път през годината българската православна църква отдава почит на Светите братя Кирил и Методий, както и на учениците им - светите Климент, Наум, Горазд и Ангеларий, наричани още Свети Седмочисленици.

Българският патриарх Неофит лично ще оглави литургията, чието начало ще е от 09:30 часа в едноименния храм в София. Паметта на Свети Великомъченик Пантелеймон се чества в кварталната църква в Бояна като храмов празник.

На няколко места в страната има издигнати храмове и параклиси в чест на светеца, както и манастири:, Обидимският в близост до Добринище, Присовският край Велико Търново, както и малкият манастир край Смолян. Днес празник има и светата обител "Св. Богородица - Живоприемни източник", намираща се над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон.

 На днешната дата имен ден празнуват: Добри, Добрин, Добрина, Панко, Панчо, Пане, Пантелей, Пантелеймон, Пантелейка, Пантьо.

Този ден се счита, че е един от подходящите за пътуване и странстване из широкия свят.

На 27 юли почитаме успението на свети Климент Охридски.

На този ден Църквата е отредила по древна традиция да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В църковният календар зза всеки от тях има отделен ден, но на днешният ден православната църква отбелязва празникът и на седемте просветители наречени Седмочисленици. В Охрид, Климент е основал просветна школа с 3050 ученици.

Св. Пантелеймон се родил и живял в град Никомидия. Светецът бил ученик на лекарят Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир носещ неговото име - "Св. Панталеймон".

Почитта към св. Пантелеймон е била голяма още при основаването на първата българска държава, доказателство за това са двата манастира в Преслав и в Охрид, носещи неговото име. Там били  създадени медицински школи и лечебници.

През 896 г. Цар Симеон поставил Св. Пантелеймон за епископ на Дрембица.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още