Днес честваме Деня на християнското семейство

Днес честваме Деня на християнското семейство

Денят на християнското семейство е своеобразен символ на въвеждането на младежите в храма господен, посвещаването им на вярата и църквата. Както Светото писание казва, на днешния ден Мария, която е само на 3 години, е въведена в Йерусалимсния храм от родителите си и там се отдава в служба на Бога. Оттогава тя е пример за съвременната младеж.

На днешния ден традицията и Православаната църкавата повеляват родителите да заведат децата си на църковно богослужение. Там да ги запознаят с вярата, събитията от библията, да ги възпитат в християнските добродетели и духовност.

Парзникът е започнал да се чества още през 7 век в Константинопол. Инициатор е патриарх Терасий. В Римокатолическата църква честването му започва в 1374г. като инициатор е Григорий Единайсети.

Според българските вяравания по днешния ден се гадае какво ще е времето през годината. Ако денят е слънчев и топъл, то зимата ще е студена, лятото ще има суша и земята няма да е плодородна. Ако днес денят е дъждовен или снежен, през зимата ще има сняг, през лятото достатъчно дъжд, а реколтата ще е много богата.

   

0 коментарa

Виж още