Днес честваме 113-години от Илинденско-преображенското въстание

Днес честваме 113-години от Илинденско-преображенското въстание

И тази година над село Кремен на Харами бунар (Хайдушки кладенец), отново дойдоха стотици българи, за да почетат едно знаменателно събитие – 113-та годишнина от Илинденско-преображенското въстание. В този исторически за нас ден се прекланяме пред народния порив за свобода на България и националната независимост на всички български граждани.

Всяка година с наближаването на първите августовски дни насочваме вниманието си към миналото и по-конкретно към онази 1903 година, когато с тържествен камбанен звън е било оповестено началото на Илинденско-преображенското въстание. Останало част от националната ни история въстанието при което се разразила битката на Харамибунар е запомнено от местните като едно от най-кървавите и страшните. В битката влизат в сражение нахлуващите османски войски и обединени чети на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Oсманскиte войски от Неврокоп, започват свирепо преследване след разгрома на османския гарнизон в Обидим, на оттеглилите се в планината негови жители. Преследването е  насочено и към четниците на обединените чети на Никола Груйчин, Иван Апостолов, Стоян Мълчанков и Михаил Чаков.

Четници от Обидим и Кремен на паметната дата 16 септември, забелязали османски части в местността Харамибунар. Те направили засада на пътя в местността Лаго. Под командването на Благой Джугданов със залпов огън османците били атакувани. В следствие 35 души от страна на османците били убити, сред които и командирът юсбашия.

Емилия Пандева - кмет на селото  се обърна с тържествено слово по този повод пред събралото се множество: „ Нека си припомним колко е важно да възпитаваме младото поколение в патриотичен дух, за да се пазят заветите на предците ни! Нека се поучим от светлия пример на илинденските въстаници и никога да не прекланяме глава пред трудностите!”.

„Банските старчета“ бяха дошли специално за събитието на Харамибунар. Те поздравиха присъстващите със своя пъстър репертоар.

Иван Кадев - секретар на Община Банско припомни на мнозинството, че 20 000 български въстаници водят 150 сражения срещу 300 000 турски войници. Много от тях биват убити и тежко ранени.

Въпреки че Илинденско-преображенското въстание претърпява неуспех, то заема важно място в историята на България, тъй като доказва стремежът към национално обединение.

   

0 коментарa

Виж още