ДОБРА НОВИНА! Боян Петров е стабилизиран

ДОБРА НОВИНА! Боян Петров е стабилизиран

Боян Петров е стабилизиран и е поставен в изкуствена кома.

Двамата природозащитници - Андрей Ковачев и Боян Петров остават в реанимация във Военномедицинската академия.

По време на обход, вчера – на 23 август двамата мъже бяха жестоко блъснати в Кресненското дефиле от автомобил, по време на обхода си в търсене на алтернативни маршрути за преминаване на автомагистрала „Струма”.

Ударът е станал, когато са били извън банкета.

Според лекуващите ги лекари, травмите нанесен при сблъсъка на двамата природозащитници са доста сериозни, а единият е с опасност за живота. Алпинистът Боян Петров, който е изкачил осем от четиринадесет осемхилядници, от вчера е в изкуствена кома и на апаратно дишане. Добарата новина е, че според медиците вече е стабилизиран и няма пряка опасност за живота му.

Заедно с него пострада и екологът Андрей Ковачев, който е с мозъчен оток и състоянието му е по-стабилно. Петров е със счупен череп, хематом, четири счупени ребра, счупена лопатка и перфорация на белия дроб, поради травмите които е получил се налага венилационното дишане. И двамата са в реанимация.

От ВМА съобщиха, че вероятно още днес Андрей Ковачев ще бъде изведен от реанимация, тъй като травмите му са по-леки.

Най-опасни при еколога Боян Петров са черепно-мозъчните травми и гръбначни травми. Гръдните травми също са сериозни – счупени ребра и засегнати дробове, уточниха от ВМА. Петров е стабилизиран и е поставен под изкуствен медикаментозен сън. Предстои днес да бъде изследвано състоянието на мозъка на еколога. Предстои и скенер, посредством който да се вземе решение как да протече лечението му от тук насетне.

Боян Петров е единственият алпинист в света, страдащ от тежка форма на диабет и е необходимо на няколко часа да приема нужното количество инсулин.

През 2014 година Петров стана първият алпинист, изкачил се без кислородна маска на третия по височина връх в света – Кангчендьонга, висок 8586 метра, болен от диабет.

На два пъти Петров се бори със страшната диагноза рак, но успява успешно да се справи с коварната болест. Миналата година бе класиран на девето място в традиционната годишна класация „Спортист на годината”.

 

Източник: actualno.com

   

0 коментарa

Виж още