Добра новина за топлинната енергия!

Добра новина за топлинната енергия!

Председателят на КЕВР Иван Иванов сподели пред репортери на БГНЕС, че няма да има повишаване на цената на топлинната енергия в началото на отоплителния сезон.

В края на месеца ще се взима решение за цената на природния газ. Иванов сподели, че е вероятно леко увеличение на цената, но то ще е значително по- малко от поисканото от „Булгартрансгаз“. То няма да се отрази на потребителите. Затова цената на топлинната енергия ще е същата, която беше в края на миналия отоплителен сезон.

Иван Иванов имаше свой коментар и относно АЕЦ “Белене“ и становище за съдбата на оборудването й. Според него правителството правилно е преценило, че по- бързото плащане на дължимото за реактора, ще ни спести значителна сума. Неясен остава въпросът какво ще стане след плащането. Ще се намери ли инвеститор за строежа на централата у нас или оборудването ще бъде предоставено на трета страна, ще стане ясно в последствие.

Като експерт Иванов заяви, че държавата не трябва да дава никакви гаранции, да не се сключват дългосрочни договори, да не се комбинира цената на енергията от новата централа с тази на „Козлодуй“. Според него е редно е изпълнителя на проекта сам да си направи необходимата калкулация за рентабилността. В страната няма данни за повишаване на консумацията на електроенергията, същото важи и за потреблението извън границите на страната.

За едно бе напълно категоричен Иванов, дълговете на НЕК няма да окажат влияние върху цената на електроенергията.

Относно въпросът за подновяване на строителството на „Белене“, Иванов коментира, че е необходимо да бъдат направени съответните анализи, да се докаже, че е рентабилен. Страната ни има неприятни спомени от енергийни мегапроекти, цената за които плаща потребителя. Така че е необходимо предварително планиране, изчисления и анализи, които да доказват, че даден проект е полезен и едва тогава държавата да се ангажира с неговото осъществяване.      

   

0 коментарa

Виж още