Добрите хора правят повече секс

Добрите хора правят повече секс

Учените доказаха, че алтруистите са по-привлекателни!

Старото клише, гласящо: "Хубавите ябълкипрасетата ги ядат" може да бъде разгледано от две позиции. Според последните проучвания,  всъщност, точно обратното е вярно. В най-новите направени изследвания, се казва, че алтруистите, всъщност имат повече сексуални партньори, в сравнение с  красавиците, които виждаме в телевизионните предавания и в списанията. Истината е, че противоположният пол се впечатлява повече от добрите черти, които партньорът му притежава, отколкото от външният вид.

Проучванията показват, че хората биха предпочели за свой партньор един алтруист, което предполага, че отзивчивото поведение е по-привлекателно.

Погледнато от друга гледна точка, хората са по-склонни да проявят доброта, ако си мислят, че ще се получат нещо в замяна. В едно проучване, състоящо се от поредица от игри, участниците са по-склонни да направят дарение, ако лицето на човека им е симпатично и най-вече, ако по някакъв начин ги привлича сексуално.

Учените твърдят, че в присъствието на безкористни и отзивчиви хора,  ние сме по-склонни да се държим алтруистично, тъй като на подсъзнателно ниво преценяваме дали са подходящи за наши сексуални партньори. Изследователите Стивън Арноки и Пат Бъркли, пишат: "изглежда, че хората са склонни да си избират алтруистични партньори. Въпреки това, предпочитанията не винаги се превръщат в реалност.“ 

Възможно ли е, всъщност да предпочитаме за свой партньор лошото момче или лошото момиче, дори когато си мислим точно обратното? За да разберат отговора на този въпрос, Арноки и Бъркли направили две общи проучвания. В едното, на изследваните лица, били зададени няколко въпроса за да бъде определено нивото на алтруизъм (например, ако наскоро са дарили кръв) и тяхната сексуална история. От голямо значение за тях била личността на изследваният.

"Открихме, че хората, които показваха по-високи нива на алтруизъм,  съобщаваха също, че са по-желани от противоположния пол, както и че имат повече сексуални партньори, а също и че са правили секс по-често, по време на връзката си", докладват авторите.

За да бъде по-обстойно проучването, в него учените са изследвали и нивата на нарцисизъм, както и "социално желателните отговори", които биха могли да бъдат използвани.  Участниците са били попитани: „Какво биха направили, ако спечелят 100$,  дали ще ги запазят за себе си или ще ги дарят в полза на обществото. В това изследване, тези, които отговорили, че биха дарили парите, са съобщили също и че не страдат от липса на сексуални партньори и внимание от противоположния пол."

Изглежда, че наистина предпочитаме по-добрите и внимателни хора. Арноки и Бъркли предполагат, че бъдещите изследвания биха могли да бъдат насочени към това, да покажат, как алтруизмът се вписва в общия състав на качества, които ни привличат в потенциалните ни партньори. По-важно качество ли е алтруизмът, от външен вид?

 Направените изследвания, към момента са взети след проучвания, в които са участвали единствено млади хора. Според изследователите, в бъдеще по-дългосрочният анализ, наистина ще покаже ефектите, които алтруизмът оказва върху сексуалността.

 

   

0 коментарa

Виж още