Доналд Туск: Изчерпва се капацитетът на ЕС да приема бежанци

Доналд Туск: Изчерпва се капацитетът на ЕС да приема бежанци

Доналд Туск, председателят на Европейския съвет призова Китай да вземе по-активно участие в опитите за овладяване на бежанската криза.

Туск предупреди, че относно приемането на бежанци,, капацитетът на Европейският съюз /ЕС/ е почти изчерпан и призова международната общност да окаже съдействие и помощ, предаде Франс прес.

На обща пресконференция, на която присъства председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Туск заяви, че капацитетът на Европа да приема все нови и нови нестихващи вълни от бежанци, без да забравяме нелегалните мигранти, вече е много близо до изчерпване. Преди началото на срещата на високо равнище на Г-20, двамата с Юнкер говориха пред журналисти, в китайския град Ханчжоу, пише БТА.

Европейските лидери призоваха другите страни от Г-20, както и Китай да участват по-активно в опитите за овладяване на глобалната бежанска криза, предаде ДПА.

Туск, коментира, че нарастващият поток от мигриращи чужденци, както и глобалната бежанската криза са предизвикателство пред целия свят, изискващо за своето разрешаване глобално решение. Според председателят на Европейския съвет, Китай би могъл да даде своят принос, като отпуска помощи за развитие, благодарение на които да бъдат подпомагани останалите държави приемащи мигранти на териториите си.

Юнкер потвърди, че Брюксел ще продължи своите преговори със Съединените щати по споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), тъй като мандатът на Европейската комисия да води тези преговори все още е в сила.

Юнкер заяви, че мандата, даден на Комисията от страните членки в ЕС, ще продължи преговорите със САЩ по това споразумение и се надява да окаже положителен ефект върху икономиката и заетостта.

От АПФ припомнят, че правителствата на Франция и Германия в началото изразиха възражения срещу споразумението.

Юнкер коментира и решението на Брюксел да задължи компанията Apple и да изплати на Ирландия над 13 млрд. долара глоба. Според него е основано на конкретни факти и не е насочено против Съединените щати. Юнкер припомни, че компанията за смартфони Apple се е възползвала от неправомерни данъчни предимства, предоставени й от Дъблин.

 

   

0 коментарa

Виж още