До 50 000лв глобяват "плажни предприемачи"

До 50 000лв глобяват

Глоба между 10 и 50 хил. лв. ще трябва да заплати варненски бизнесмен, който е разположил чадъри и шезлонги на плаж Фичоза, без да има право на това. Това съобщиха днес министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител на Варна Стоян Пасев. Те извършиха изненадваща, съвместна проверка на експертите на двете институции на плажната ивица, по подаден сигнал, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

"Областната администрация е осигурила водно спасяване на този плаж, общината почистване, а един частен субект се възползва от всичко това, без да заплаща никакви такси на държавата", възмущава се министър Ангелкова. Установено беше, че цял район на плажа е завзет от хотелиера, като специални надписи указват, че никой, освен гостите на хотела, нямат право да го използват. По наредба това е неохраняем плаж и цялата зона трябва да бъде абсолютно безплатна за почиващите.

"Докато концесионерите и наемателите на плажовете са длъжни да осигуряват редица услуги и подлежат на постоянен контрол, подобни предприемачи извличат само дивиденти. Ще продължим с проверките както на този плаж, така и на цялото Черноморие", закани се министър Ангелкова.

При проверката е констатирано и наличието и на две заведения на плажната ивица. Ангелкова е разпоредила да се извършат геодезически заснемания и да се провери дали са в съответствие с кадастралната схема. "На неохраняем плаж никой няма право на каквато и да е търговка дейност на плажната ивица. В началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са повторно инспектирани от екипите на министерството", заяви Ангелкова.

Експертите на Министерството на туризма и на областна администрация Варна съставиха констативен протокол на нарушителя "И ЕС АЙ БЪЛГАРИЯ" ООД и следва да бъде издаден акт за установяване на административно нарушение, съобщиха от министерството.

   

0 коментарa

Виж още