Дърво на бъдещето расте по българското Черноморие

Дърво на бъдещето расте по българското Черноморие

Поради изключително бързият си растеж и развитие, това растение се счита за уникално.

В земеделските райони в близост до градовете Варна и Балчик, красиви дървета привличат погледа на пътуващите.

Дърветата са с произход от Китай, а наименованието им е също толкова особено, колкото и страната от която идват. Казват им Пауловния. В днешно време това интересно дърво е известно и под наименованието „Дърво на бъдещето".

Само за 2 до 4 години, „Дървото на бъдещето" достига височина до 5–10 метра. Поради бързите темпове с които Пауловния израства, този вид е много ценен и предпочитан при засаждане на големи земеделски масиви. Друга особеност на дървото е, че е подходящо за парцели засегнати от свлачища и пожари.

Дървесината му се отличава с изключителна здравина и лекота, подходяща е за изработката на музикални инструменти, поради невероятният резонанс, който е високо ценен и търсен ефект в музикалната среда.

Дървесният материал е незаменим в самолетостроенето, корабостроенето, както и при за изработка на каравани и дъски за сърф и др. Структурата на дървото е жилава и устойчива на огъване и на усукване. Не се пали лесно и трудно абсорбира вода, не е предпочитано от разрушителният апетит на дървоядните насекоми, а с времето и под въздействието на влага дървото не е податливо на процеса гниене.

В Китай, листата на Пауловнията също намират приложение в ежедневието на хората. Те се използват във фармацията за лекуване на бронхити, чернодробни заболявания и др. Листата на растението са големи и поемат огромни количества въглероден диоксид, като в замяна освобождават кислород.

Пауловния помага на хората които имат проблем с дишането, и което имат по-голяма чувствителност към замърсеният въздух и поради тази причина се нуждаят от големи количества пречистен кислород.

Не само хората, но и животните могат да консумират листата на на Пауловнията, те притежават добра  хранителна стойност и са лесно смилаеми, използват ги предимно за фураж на животните.

Чудното растение намира приложение дори в производството на биогориво, като за целта се използва цялата биомаса на дървото.

 

Източник: БГНЕС

   

0 коментарa

Виж още