Дядо спаси от багерите 200-годишен дъб

Дядо спаси от багерите 200-годишен дъб

Бай Васил от с. Българин вчера успя да спаси 200-годишен дъб от багерите. Заради столетното дърво, трасето на новостроящ се път ще бъде изместено.

До вчера 200-годишен дъб бе нарочен за сеч, тъй като според изработен от местните архитекти проект попада точно на трасето предвидено за строежа на новия път от град Харманли за Тополовград.

Вековното дърво бе спасено от 74-годишния Васил Русев от близкото село Българин. Няколко пъти пенсионерът разговарял със строителите от пътностроителната фирма да пощадят дървото  станало символ на местността, но строителите вдигали рамене: “Ние сме само изпълнители, каквото кажат проектантите”, отговаряли на загриженият старец.

Бай Васил, както го наричат местните, споделя, че столетното дърво се намирало в някогашната нива на семейството му и за всички негови близки, то имало сантиментална стойност и съхранявало историята на рода му.

По-късно имотите в този район постепенно били отчуждени, а през средата им минавал старият път от град Харманли. Новоизграденото трасе е успоредно на старото, а дъбът се намира точно в средата му. Майсторите отсекли клоните откъм пътя, защото вероятно са пречели на строежа. Днес 200-годишният дъб прилича на еднорък инвалид, оплаква го възрастният мъж, но благодари, че вековният му другар все пак е бил пощаден.

Придружен от журналисти при посещението през това лято на място където е дървото, бай Васил получи уверения от техническия ръководител, че столетникът ще бъде опазен.

Техническият ръководител заяви, че дъбът попада точно на банкета на новия път, което в бъдеще е възможно да причини инциденти, затова от фирмата прецениха, че ще е по-добре да опитат да изместят трасето с един метър. Този разговор бе проведен на 7 юли.

Проверка рано тази сутрин установи, че строителите от пътностроителната фирма са спазили обещанието си и 200-годишното дърво е на мястото си. Новият път е на около метър от него.

Бай Васил това лято стана известен и със своя дарителски жест. Дядото продал кравата си и с парите които спечели, направи паметна плоча на убитите във войните 31 войници от село Българин.

   

0 коментарa

Виж още