Еврика! Откриха античен град на хълм в Гърция (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Еврика! Откриха античен град на хълм в Гърция (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Според учените, новооткритият античен град, може да отключи вековни тайни за човечеството.

Изгубен град, чието основаване датира от преди близо 2500 години, е бил открит тези дни в Гърция, от екип от археолози. Според учените, сензационната находка може да разкрие за древната цивилизация обитавала страната "много тайни", които до момента са останали скрити за хората.

Екипът в който участие взеха експертите от университет в Гьотеборг, Швеция и университета Бърнмут във Великобритания, направиха изумително откритие. Учените видели на карта поместена в един сайт, снимки на място, което до скоро не се виждало ясно, заради лошото качество на сателитните снимки с които разполагали.

Те забелязали  на  хълм край село Влочос, намиращ се на север от т Атина, останки от древен град "със структурирана мрежа от улици и площад." и предприели проучване.

 Фрагмент от керамична фигура от края на 6-ти век преди новата ера, вероятно изрисувана от атинският художник Пасеас

"С един колега случайно се натъкнахме на страницата на въпросният сайт, докато търсихме информация за друг наш проект и виждайки снимките, веднага осъзнахме големия потенциал който има тази област", обясни Робин Рьонлунд, ръководител на групата.

По време на теренната работа през месец Септември която продължила две седмици, на хълма Стронгиловюни екипът открил, кули, стени и градски порти. Учените намерили и древни монети и керамика, датираща от около 500 г. пр. н. е.

"Открихме градски площад и улична мрежа, която показваше, че имаме работа с доста голям град," разказва Рьонлунд. "Забелязахме, че зад градската стена има над 40 хектара площ."

Крепостни стени, кули и градски порти

Екипът смята, че градът процъфтявал в периода между четвъртия и пети век, а след това е бил изоставен, вероятно когато римляните завладяват района.

"Фактът, че никой не е изследвал хълма преди е загадка", заяви Рьонлунд.

Екипът планира да проведе още едно полево проучване през месец август следващата година, за да разследва допълнително, посредством използването на специална сканираща повърхността технология и се надяват да успеят да съставят карта на града, без да правят разкопки.

Археолозите считат, че възрастта на мумифицираните крака, открити в гробница разположена в Долината на цариците на Египет, датира преди повече от век и смятат, че принадлежат на кралица Нефертити.

"Много малко се знае за древните градове в региона. Много изследователи преди това са вярвали, че западната част на Тесалия до  известна степен е била занемарена и обезлюдена през Античността", обясни той. "Затова нашият проект запълва важна празнина в познанията за района, и показва, че има в Гърция могат да бъдат открити още много ценни исторически находки."

Изкопът край гръцкото село Влочос, се извършва по археологическият проект (VLAP), който е резултат от сътрудничеството между Шведския институт в Атина и отдел Ефрат за антиките в Кардица, към Министерство на културата и спорта в Гърция.

   

0 коментарa

Виж още