Евророма: Със стипендиите за ромчета се създава излишно напрежение!

Евророма: Със стипендиите за ромчета се създава излишно напрежение!

Днес в студиото на Нова телевизия в предаването „Здравей, България“ във връзка с назрелия скандал с ромските стипендии, гости бяха Цветелин Кънчев от Евророма и Лъчезар Богаднов.

„В ромските махали казват „Защо само 600”, при условие, че само в Северозападна България има над 6000 ромчета, които учат. И там без такава допълнителна мотивация над 70% завършват средно образование. В този смисъл, категорично, не бива да има стимул по този начин. Никой няма право да разделя българските деца на етнически признак и да стимулира едните, а другите да оставя. Тези пари са просто една троха, която само ще създаде напрежение”, заяви в „Здравей, България” председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев.

Кънчев смята, че това напрежение е начин да се опипа почвата и да се подгодтви за паричните поточци, които трябва да дойдат от Брюксел.

Според Кънчев по- важно е да се осъзнае, че стартът на децата не е еднакъв.

"По какво се различават едно бедно българско дете от едно бедно ромско дете", пита още лидерът на Евророма- "по нищо", уточнява той.

Според лидера Кънчев тези пари са само една троха, която ще създаде напрежение.

Гостуващият икономист Лъчезар Богданов, посочи, че не знаел дали това е троха или не, но неуспорим факт е, че до момента съществуват хиляди програми на различни организации и социални програми. Само по себе си една такава програма, която е малка, може да бъде използвана като плюс и минус, посочва още той, коментирайки въпроса дали са достатъчни ромските стипендии и какво ще подбудят те.

Той смята, че в случая не може да се говори за равен старт. Това, на което трябва да обърнем внимание, обаче е колко важен е проблема за липсата на равен старт.

Това, което се наблюдава в момента е, че има доста деца, които не завършват средно образование. И такива, които отпадат преди 8-ми клас. Затова всяка намеса на държавата е по дефиниция - дискримитивна, посочва още той.

Пример за дискриминация може да бъде счетено и това, че правителството прави спортна зала в един град, а в друг- не.

Като сериозен икономически проблем, Богданов отчита липсата на реална работна ръка и неотговаряне на критериите на работодатели - висшисти на позиции, които трябва да бъдат заемани от хора със средно образование. От всичко това страда бизнеса.

Според него, също, това не би следвало да бъде само едно решение, а да е резултат от различни промени и решения.

Припомняме, че междувременно във Враца майки обявиха, че тази вечер в центъра на града ще се проведе митинг под надслов 'Не на дискриминацията на българските деца!'.

В Добрич пък е обявен протест за утре.

Пред камерите на Нова телевизия, лидерът на Евророма - Цветелин Кънчев посочи, че отдавна от партията са предложили решение на този казус. От "Евророма" е предложено да бъдат отделени отново вид помощи с цел поощряване на населението за по-висока степен на квалификация, с цел и по-голяма заетост, но уточни, че в този случай това ще бъде насочено към всички български граждани (на територията на Р.България). В случая, обаче става въпрос за по-големи суми. Той допълва, че хората трябва първо да станат производители, а след това данъкоплатци. Чрез подобни промени в българското законодателство ще има и евентуална заетост.

Огромен проблем, според Богданов, обаче е и миграцията на населението, както и пенсионирането на голямо количество хора годишно. Малко са децата, които посещават училище и са повече тези, които отпадат. Определено има нужда от промяна, споделя още икономистът.

"Мога ли да ви дам пример с едно ромско момче?", посочва Кънчев. "С момчето Теодор, който в момента ще бъде студент по медицина. От 1-ви до 12-ти клас момчето е пълен отличник, а баба му и дядо му го гледат с минимални пенсии", уточнява още лидерът на Евророма и пита: "Как това момче се е справило? Как?"

Според него мотивацията с тези пари е абсолютна дискриминация и посочи като причина за подобни "предизборни увеличения" социологическите проучвания, които сочат, че ген. Румен Радев е с преднина пред Цачева. Това, според него, е причината премиерът в последния момент да разхвърля "всякакви социални придобивки".

"Защо тези пари се намериха точно сега", пита Кънчев. "Защо?!"

   

0 коментарa

Виж още