Единствената българка, управлявала парен влак, е от Стара Загора

Единствената българка, управлявала парен влак, е от Стара Загора

Василка Георгиева, на 84 години, е единствената българка, която е управлявала парен локомотив. Днес сме свидетели на eманципацията на жените и успешното им реализиране в чисто мъжки професии. Упревлението на парен локомотив, обаче, било отредено само за мъже със специален закон, заради тежкия труд, който се упражнявал в машината, разказва stz7.com.

Василка мечтаела да кара влак и нищо не могло да я спре да преобърне системата. Всичко започнало през 1951 г, когато Василка била само на 19. Завършила заводско училище в Бургас, тя недолюбвала професията „фрезист“ и решила да провери дали в железопътното депо не могат да намерят работа за нея. Тъй като началниците били категорични, че жена не може да стане машинист, а и курсове нямало към онзи момент, Василка била назначена като огняр в парен локомоти в старозагорското депо.

Младата девойка била толкова упорита, че накрая й разрешили да изкара курс за машинист. Започнала с управлението на пътнически влак. Василка си спомня с ентусиазъм отсечката Оризово и Белозем, където можело да се вдига по- висока скорост.

В депото Василка срещнала и любовта- Георги- помощник- машинист.

Жената не спестява и лошите моменти в кариерата си. Влакът й блъснал преминаваща през прелеза каруца. За щастие човекът, който я карал, оцелял.

По- късно се прехвърлила на товарен влак и се гордее със свой рекорд. Управлявала успешно товарен влак с 2040 тона тегло от Стара Загора до Ямбол. Станала известна в страната, вестниците и списанията я давали за пример.

Получила сребърен орден на труда, получила и офицерски чин- младши лейтенант. Карала локомотив до 5 месец от бременността си. През 1956 година стана майка на момче. След това дълго време била по ДАП-овете.

Спомня си, че през 1982 на 70 годишнината от откриването на локомотовното депо в Стара Загора била поканена като почетен гост и след като някакъв началник разбрал коя е, веднага я върнал като машинист на парен локомотив на гара Калояновец. Пенсионирала се през 1987 и оттогава прекарва зимата в София при сина си, а през лятото се връща в Стара Загора.

   

0 коментарa

Виж още