Един милиард са засегнатите потребители на Yahoo при хакерска атака

Един милиард са засегнатите потребители на Yahoo при хакерска атака

От Yahoo информираха, че повече от един милиард потребителски акаунти са били засегнати в хакерска атака през 2013 година.

Интернет гигантът обяви, че през 2014 се появяват данни за нарушение, разкрито през септември, когато Yahoo установява, че 500 милиона сметки са били прегледани.

От Yahoo са категорични, че са били откраднати имена, телефонни номера, пароли и имейл адреси, но не и банкови пароли и данни за плащания.

Компанията, която беше погълната от Verizon, каза, че работи в тясно сътрудничество с полицията и властите.

От Yahoo направиха изявление, че "е потвърдена кражбата на данни, свързани с повече от един милиард потребителски акаунти от неоторизирани трети лица, през август 2013 г.".

Хакерската атака е разкрита при продължително разследване от страна на властите и експертите по сигурността в началото на 2014, казват от Yahoo.

Потребителите на профили бяха призовани да променят своите пароли..

Експертът по киберсигурност Трой Хънт споделя пред Би Би Си: "Това е най- голямата хакерска атака, която сме виждали. В действителност, в началото 500 милиона профила са били установени със сигурност, но в последствие броят им се удвои и атаката се оказва безпрецедентна по своята същност.

"Yahoo не приписва атаката на каквато и да било държавно- спонсорирана дейност, както направиха при последния инцидент. Те посочват проблем бисквитките, което дава някаква полезна представа къде е уязвимостта на системата и какво може да се направи за сигурността в бъдеще . "

Когато от Yahoo, през септември 2014 г. откриват нарушението с данните, излиза информация, че са били "откраднати при държавно спонсорирани дейности". От Yahoo не е казват коя страна носи отговорност за тази атака.

Yahoo е подложена на натиск да разкрие защо е отнело толкова много време това нарушение да бъде направено публично достояние.

   

0 коментарa

Виж още