Ексклузивно! Какво намериха под погребалната плоча в горба на Исус?

Ексклузивно! Какво намериха под погребалната плоча в горба на Исус?

Нови снимки показват историческата варовикова плоча, където се смята, че тялото на Исус е било положено след разпъването му на кръста.

Погребалната плоча в камерата на гробницата на Исус в църквата на Божи гроб в Стария град на Ерусалим не е показвана от 1555 г., когато е била покрита с мрамор.

Миналата седмица, гробницата беше отворена и мрамора на повърхността бе отстранен от екип по опазването й от Националния технически университет в Атина. Изследователите са имали 60 часа достъп до гроба, преди да го запечатат отново.

"Аз съм абсолютно изумен. Коленете ми треперят малко, защото аз не очаквах това ", заяви Фредрик Хибърт археолох на разположение на National Geographic, който имаше изключителен достъп до проекта за реставрация на църквата.

"Ние не можем да кажем на 100%, но изглежда, че местоположението на гробницата не е местено във времето, нещо, за което учени и историци се чудеха в продължение на десетилетия."

Изследователският екип намери варовиковото "погребално легло" след часове на подробен анализ. Когато изследователите продължили работата си, те открили друга мраморна плоча с кръст, издълбан на повърхността му, твърдят от National Geographic.

"Това е Светия Камък, който е бил почитан в продължение на векове, но едва сега всъщност може да се види", каза главният Научен ръководител проф Антония Моропулу, която е начело на екипа по възстановяването на горбницата, известен като Edicule.

 

Изследователските открититя показват, че части от гробницата са все още непокътнати и са успели да оцелеят през вековете на едно от най-свещените места в християнството.

Филмов екип от National Geographic е документирал процеса на възстановяване на църквата.

Гробницата е била запечатана отново с оригиналния мрамор, и вероятно няма да бъде отвяряна в продължение на векове. Но в тя ще бъде документирана и изследвана най-малко още пет месеца, според National Geographic.

Според християнската традиция, тялото на Исус е бил поставен върху плоча изсечена от варовикова пещера след разпъването му преди повече от 2000 години. Християните вярват, че тогава той възкръснал след смъртта.

Жените, които дошли да помажат тялото му три дни след погребението, намерили гробницата празна, се казва в  Библията.

"Ние не може да сме абсолютно сигурни, че на мястото на Божи гроб е мястото на погребението на Исус, но със сигурност няма друго място, което може да предяви основателна претенция за това и ние наистина нямаме причина да отхвърлим автентичността на мястот ", каза Дан Баат, бивш градски археолог на Ерусалим, казват от National Geographic.

   

0 коментарa

Виж още