Ексклузивно! Кристалина Георгиева с нов пост

Ексклузивно! Кристалина Георгиева с нов пост

Снощи в международните медии гръмна новината, че поста на еврокомисар и зам.- председател на Европейската комисия е овакантен. Кристалина Георгиева е подла оставката си и от 02.01.2017г ще бъде главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и на Международната асоциация за развитие, които представляват на практика Световната банка.

Г-жа Георгиева коментира, че с готовност е приела предложения пост и така ще продължи да дава своя принос за помощта за Европа и света.

„Гардиън“ коментира, че позицията е съвсем нова, а в Европейската комисия на мястото на българката временно ще застане Гюнтер Йотингер.

Според правилата на мястото на Кристалина Георгиева трябва да бъде излъчена друга кандидатура от България, за да бъде завършен мандата в Европарламента и Еврокомисията.

Според американския „Политико“ българката има свои мотиви за напускането на поста, а именно неразбирателство с началника на кабинета на Жан Клод Юнкер и провала на кандидатурата й за генерален секретар на ООН. Изданието коментира, че Георгиева е безкрайно разочарована от действията на Европейската комисия по отношение на мигрантската криза.

В момента усилено се говори, че за вакантния пост на Кристалина Георгиева се готви президента Росен Плевнелиев.

В ефира на БТВ тази сутрин министър Петър Москов коментира, че напускането на поста в ЕК и връщането й в Световната банка е нейно еднолично решение. Той обаче сподели, че информацията му не е от първа ръка.

Москов каза, че според това, което има като информация, решението на Кристалина няма пряка връзка с неуспялата кандидатура за генерален секретар на ООН.

Попитан дали от РБ ще подкрепят президента Росен Плевнелиев за поста Еврокомисар на мястото на Георгиева, Москов информира, че при старта на процедурата, РБ ще запознае обществеността с мнението си чрез своите органи. Москов каза, че лично той харесва Плевнелиев.

Така коментира темата "Кристалина Георгиева" министъра на здравеопазването- Петър Москов в гостуването си в "Тази събота" по БТВ.

 

   

0 коментарa

Виж още