ЕКСКЛУЗИВНО - Новият собственик на F1 е ...

ЕКСКЛУЗИВНО - Новият собственик на F1 е ...

Американската медийна група Liberty Media Corporation обяви, че ще купи компанията организатор на състезанията с най-бързите автомобили "Формула 1" за 4,4 млрд. долара.Официалното изявление на Liberty Media гласи, че са стигнали до споразумение да придобият Формула 1 от консорциум от продавачи, водени от мажоритарния собственик CVC Capital Partners. Liberty ще придобият 100% от дяловете на Delta Topco, компанията-майка на Формула 1 и едновременно с това са закупили 18.7% миноритарен пакет акции за 746 милиона долара. След като стане пълен собственик, Liberty Media ще се преименува на "Formula One Group".Консорциумът от продавачи, воден от CVC, ще притежава 65% от Formula One Group и ще има представители в борда на директорите на Формула 1, за да подкрепи усилията на Liberty Media за развиването на пълния потенциал на спорта. Сделката ще бъде завършена в началото на 2017 година и дотогава CVC ще продължат да бъдат контролиращ акционер в шампионата. След това Liberty Media ще станат мажоритарни собственици с от 35.5% дял, а CVC ще имат 24.7% след продажбата на 13.4%.Начело на компанията е американският комуникационен милиардер Джон Малоун. Досегашният вицепрезидент на 21 Century Fox - Чейз Кери, е назначен за президент на "Формула 1", като шеф и основател на "Формула"-та - Бърни Екълстоун, ще остане неин главен изпълнителен директор. Кери бе назначен от Delta Topco и ще изпълнява ролята на председател на Формула 1, наследявайки Питър Брабек-Литмат, който ще остане в ръководството на спорта, но като не-изпълнителен директор", гласи изявлението на новите собственици
Сделката, която има рамкова стойност от 8 млрд. долара, слага началото на нова ера за един доминиран от европейския бизнес спорт, който отдавна търсеше начин да пробие на американския пазар и да спечели нова публика.
Liberty Media Corporation е най-голямата международна телевизионна групировка, оперираща в над 30 страни в Европа, Латинска Америка и Карибите чрез местни свои клонове, носещи различни медийни брандове.

   

0 коментарa

Виж още