ЕКСКЛУЗИВНО! Предизборни терзания в ГЕРБ.

ЕКСКЛУЗИВНО! Предизборни терзания в ГЕРБ.

Президентският кандидат на ГЕРБ вече е налице, но името му ще бъде обявено до 2 октомври, стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов .

"Президентската ни кандидатура мога да кажа, че вече е ясна. Нашите структури в цялата страна са готови и приемат решението, което ще бъде окончателно на Изпълнителната комисия", заяви Цветанов. Въпреки заявяваното досега намерение ГЕРБ да обяви кандидата си в средата на септември, сега Цветанов съобщи, че това ще се случи по-късно - от 20-22-ри септември до 2 октомври.

"Това забавяне се налага не от това, че нямаме решение. Това забавяне се налага от това, че искахме през всичките тези месеци, правителството, Народното събрание да работят нормално". Цветанов заяви, че на ГЕРБ не е не необходимо да минава през етапите на съгласуване на кандидатурите подобно на БСП, АБВ и Реформаторския блок. "Защото там няма единна позиция. В Реформаторският блок в рамките на 3-4 месеца правят интервюта, събеседвания, за да стигнат до някакво решение", коментира той, като наблегна че ГЕРБ е системна партия.

Цветанов обясни, че кандидатът на ГЕРБ трябва да бъде личност с твърда позижия, която  е с доказани  управленски качества. Заяви, че той е достатъчно разпознаваем в Европа и е кадър, който да може да се справи в сложната международна обстановка.

Той определи мандата на  Росен Плевнелиев като "изключително труден" и припомни, че на него му се наложи да състави два служебни кабинета.

Коментира и визитата на Бойко Борисов в Турция и последвалата среща с канцлера Ангела Меркел . Според Цветанов "България има своя силен глас, което е най-важното", а самият факт, че министър-председателят бе поканен в Турция значи, че и Анкара, и София не искат влошаване на отношенията си заради бежанците. Добави, че  бежанската криза не може да бъде решена едностранно, което се  доказва и от "совалките между лидерите в ЕС".

"Това, което можем да отчетем като успех е, че Борисов постави въпроса за евентуалната техническа помощ за българия като външна граница на ЕС",  каза Цветанов и заяви, че издигането на оградата по границата с Турция трябва да продължи, а съоръжението вече се възприемало добре от всички европейски лидери

   

0 коментарa

Виж още