ЕКСКЛУЗИВНО! 26 души отново на свобода, след близо 5 години прекарани в плен на ...

ЕКСКЛУЗИВНО! 26 души отново на свобода, след близо 5 години прекарани в плен на ...

След почти пет години прекарани в плен, сомалийските пирати са освободили 26-ма заложници, сподели организацията взела участие в преговорите.

Десетките заложници, които бяха освободени днес, са пътували с кораб, отвлечен през март 2012 година, на юг от Сейшелите. От 29-мата членове на екипажа, трима са починали, един по време на отвличането, а други двама в следствие на тежко боледуване, съобщава организацията „Ocean Beyond Piracy“.

Абсолютно всички взети заложниците са мъже, граждани на Камбоджа, Китай, Индонезия, Филипините, Тайван и Виетнам, предават още те. Мъжете са били заловени, по време на пътуването им на борда на риболовния кораб Нахам 3, плаващ под флага на Оман, държава намираща се в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров.

Джон Стийд от „Oceans Beyond Piracy“ заяви, че екипажа на Нахам 3 е бил освободен в събота. Той не предостави подробности за условията или обстоятелствата по освобождаването, както и дали не е бил изплатен никакъв откуп.

„Освободените заложници, ще бъдат репатрирани с помощта на полет на ООН и изпратени в родните си страни.“ каза той в официално изявление. "Доколкото обстоятелствата позволяват, и като се има в предвид преживяното заложниците са в приемливо състояние", каза още Стийд. "Всички са недохранени. Четирима, имат необходимост от медицинска помощ."

По продължителност на задържането от сомалийските пирати, екипажа на риболовният кораб Нахам 3, е втори, заяви Стийд.

Най-дълго държаните заложниците, са четирима членове на екипажа на кораба „FV Prantalay 12“, които са били освободени точно 2 месеца преди да бъдат навършени  5 години от пленяването им. Сомалийските пирати ги заловили в морето през април 2010 г., а ги освобождават едва през февруари 2015.

За отвличане на плавателни съдове в региона, сомалийските пирати притежават милиони, спечелени от откупи.

Заради пиратството, край бреговете на Сомалия, през последните години се отчита драстичен спад на преминаващите кораби, което се отразява на световната икономика.

Според проучване на ООН направено през 2013 г., с близо $18 милиарда годишно са се увеличили търговските разходи, от което страда не само морската дейност в засегнатите води, но и туризма в околните държави.

   

0 коментарa

Виж още