Епохално споразумение между САЩ и Израел

Епохално споразумение между САЩ и Израел

Едва през октомври 2018 г. подписаният документ за военно сътрудничество между двете държави, ще влезе в сила.

Президента на САЩ Барак Обама и израелският политик Бенямин Нетаняху, подписаха споразумение, което бе наречено от властите на двете страни „епохално“. В него се предвижда предоставянето на безвъзмездна военна помощ на Израел в размер на 38 млрд. долара, или по 3,8 млрд. на година.

Според експертите подписването на документа точно два месеца преди провеждането на президентските в САЩ трябва да демонстрира, че държавата Израел е и ще остане за в бъдеще важен стратегически съюзник на Вашингтон.

Настоящият президент на САЩ Барак Обама може да впише към активите на управлението си отношенията с Израел, макар тези международни отношения да преминаха през безпрецедентна криза, която бе предизвикана от разногласията по въпроса за ядрената програма на Иран, пише „Коммерсант".

След преговори продължили над десет месеца, които често бяха на границата на провала,  споразумението за военна помощ в периода от 2019 до 2028 г. бе подписано. Резултата от преговорите бе оценен от израелските власти, като „огромно постижение“.

Експертите твърдят, че става въпрос, не просто за осигуряване на оръжия, а за най-големия пакет военна помощ, която някога САЩ е предоставяла на друга държава. Гилад Ердан министър на вътрешната сигурност на Израел, уточни, че ежегодната помощ на САЩ към страната ще бъде увеличена с 20%.

Ципи Ливни депутат от левицата, счита, че условията по споразумението между САЩ и Израел е можело да бъдат дори по-добри и страната му да бъде облагодетелствана и с други преимущества. Според Лини, министър-председателят Бенямин Нетаняху на предишните срещи, не е трябвало изобщо да спори с президента Обама. Припомняме, че след като през 2015 година бе постигнато международното споразумение за иранската ядрена програма, конфронтацията между властите на САЩ и Израел се е засили.

Новоподписания документ ще влезе в сила през октомври 2018 г. От обещаните от САЩ 38 млрд. за развитието на израелската ПВО ще бъдат отделени 5 млрд.

   

0 коментарa

Виж още