Ескалира миграционната вълна в Харманли!

Ескалира миграционната вълна в Харманли!

 Миграционната вълна тревожн нараства в Харманли. Само за месец в бежанския център са регистрирани 900 имигранти, а преди това са били едва около 160 души.

Всеки ден в лагера идват по 50-60 чужденци, предаде БНР. 

Много подобна е статистиката за бежанските центрове у нас, където са настанени близо 2700 чужденци. За сравнение, през януари и февруари имигрантите са били 5 пъти по-малко.

Наблюдва се и наличие на инциденти. 19-годишен афганистанец е с опасност за живота, след като снощи е наръган с нож в гърдите до центъра за бежанци в Харманли. Това се е станало при сбиване между новопристигнали. Има още един потърпевш - 37-годишен мъж, който е ранен с нож в бедрото.Сигналът е получен в районното управление на полицията в Харманли около 22.00 часа. Свадата се е състояла на спирката срещу бежанския център. В боя са се включили 20-30 афганистанци. 

Бежанската вълна в този свят, който се тресе от конфликти и природни бедствия, е по-мощна, тя е като бавно движещо се цунами. Ако не предприемем мерки за хората там, където те са, това цунами неизбежно ще ни удари и насв Европа“, коментира междувременно зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева пред БНТ. 

Според нея проблемът с бежанците може да бъде разрешен най-ефективно на местоположението, където е възникнал, и за това са отпуснати повече средства. 

За нас като европейци е много по-лесно да им помогнем там, отколкото да им помагаме тук. Тук е по-скъпо с пъти – 5, 6, ние в Европа виждаме, че не сме готови, не ни е лесно да приемаме хора, които са с друга култура и рискът, че Европа може да се окаже затворена, става все по-голям", допълни еврокомисарят. По думите на Георгиева трябва да се обмисли за утвърдено допускане на хора не само на пазара на труда, но и в обществото.

   

0 коментарa

Виж още