Ето какво можете да направите, за да запазите психичното си здраве с напредването на възрастта

Ето какво можете да направите, за да запазите психичното си здраве с напредването на възрастта

Събрали сме няколко съвета, за това как да съхраните съзнанието си и правилното функциониране на мозъкът си с напредването на възрастта.

Играйте

Игрите не са само за деца. По време на игра, учените са установили, че се стимулират определени важни за психичното здраве на човек, центрове в мозъка.  В едно скорошно проучване, публикувано в списанието по медицина: „Възрастова Неврология“, възрастни японци са взели участие в игра, насочена към повишаване на когнитивната функция на мозъка, в продължение на период от четири седмици, веднъж дневно, по петнадесет минути. Изследователите са установили, че участниците не само са се наслаждавали на упражнението, но също така, след като са изиграли интерактивната игра, при тях е бил отчетен спад в депресивните настроения.

Използвайте технологиите

 Има един стереотип, че възрастните хора се интересуват по-малко от навлизащите в живота ни нови технологии. Резултатите от проучването показват точно обратното, а именно че възрастните хора, след навлизане в седемдесетте и осемдесетте години, все по-активно ще се възползват от различните игри и забавления, които пленяват и по-младите хора. Споделянето на съвети за това как да играят новата любима игра, освен забавен начин за прекарване на времето, също е и чудесен начин за преодоляване на различията между поколенията и дава на възрастните още един начин да си взаимодействат с по-младите поколения.

Останете активни

 Посещаването на нови и разнообразни места, ще забави стареенето на клетките във вашият мозък и ще изостри мисълта ви. Учени от Института Лелоир в Буенос Айрес, са установили при научен експеримент, че когато на някой от мишките са показани нови места, мозъците им отговорили чрез регенерирането на нови зони на растеж и появата на нови клетки и задълбочаване на вече съществуващите връзки между съществуващите клетки.Хипотезата на изследователите е, че новите и подобрени невронни връзки могат да направят така, че мишките по-лесно да се научават нова информация, свързана с тяхното обкръжение.

Пътувайте

 Пенсионирането е перфектната възможност да се измъкнете и да изследвате света по различен начин, тъй като в миналото е трябвало да се съобразявате със своята работа, с нуждите на домочадието, с грижите за децата и близките ви, които са били приоритет за вас. Ако разполагате с необходимите средства, можете да подарите на себе си едно пътуване, което освен разнообразие, ще спомогне за поддържането на психичното ви здраве с напредване на възрастта. Вашите мечти могат да ви отведат до Париж,  до Тайван или прекрасните национални паркове в българските планини. След пътуването, гарантирано ще се завърнете у дома малко по-мъдри, отколкото сте били преди.

С напредването на възрастта, много от хората са склонни да се фокусират върху негативните аспекти на остаряването. Но истината е, че няма друг период в живота на човек, в който той да има свободата да развива себе си. Използвайте вашите златни години, за да играят игри с любимите хора, за да пътувате по света и да се потопите в своя вътрешен свят.

 Вашият мозък ще ви благодаря за положените усилия и ще определено ще подобри качеството на живота ви!

   

0 коментарa

Виж още