Ето как протекоха изборите в различни райони на България! (ОБЗОР)

Ето как протекоха изборите в различни райони на България! (ОБЗОР)

Вчерашният изборен ден не мина без нарушения. Сигнали за купуване на гласове и опити за сплашаване са получени от различни райони на страната.

В с. Люляк, община Стара Загора, се съобщава, че кметския наместник е влизал в избирателните секции, носейки бадж на председател на ПП ГЕРБ. Появявла се е в изборния ден местата за гласуване и в с. Колена. Това е в разрез с Иборния кодекс. Сигналът е подаден от представител на ИК за издигане на Румен Радев, пусната е и жалба в РИК.

Сигнал за нарушение е подаден в РИК и за СИК №99 в община Стара Загора. Установено е, че в тъмната стаичка има химикал, който не пише. Избирателите се налагало да повтарят знака в квадратчето за избор и така е имало опасност от нарушаване на целостта на изборната бюлетина и да доведе до недействителен вот.

Проблем е имало и със предаването на изборните книжа от СИК 76,147,182  в Ст. Загора. В приблизително половината секции „БСП лява България” не е била в ръководствата им, което означава, че при предаването на изборните книжа представител на коалицията не е имало.

Фрапиращи сигнали за нарушения в изборния ден има от Видин. За тях разказа репортерът Росен Цветков от БТВ. Той е бил във ромската махала „Нов път“ във Видин. Според него там галсуването е било доста активно заради натиск, страх и пари.

Отново с агитацията били ангажирани старите познайници Кочо Маринов и Емил Брайков.

Според данни от запознати лица, двамата имали хора в избирателните секции, чиято задача била да проследят гласуването. За целта били осигурени телефони на избирателите, с които трябвало да се снима бюлетината и начинът, по който било гласувано. Според източници, друг вариант бил да влязат десетима "биячи", които внимателно да проследят гласуването. 

Припомняме, че вчера постъпиха и множество сигнали за отворени бюлетини. 

Достоверен източник твърди, че лицата Кочо и Мичо, освен с търговия на гласове, имали и бизнес с наркотици, оръжия и фалшиви пари.
От ЦИК бяха разпоредени проверки по сигналите за нарушения.

   

0 коментарa

Виж още