Ето как само за 30 минути на ден можем да забавим за стареенето

Ето как само за 30 минути на ден можем да забавим за стареенето

Ако стоите в седнало положение повече от 10 часа на ден, ето как само за 30 минути ще можете да предпазите хромозомите си от процеса на стареене.

В ново проучване, направено от изследователите в Калифорнийския университет в Сан Диего, се съобщава, че само 30 минути физическа активност през повечето дни от седмицата, могат да предпазят човек от ускорено биологично стареене, причинено от твърде заседнал начин на живот. Резултатите бяха публикувани в американския вестник по епидемиология, тази седмица.

Изследователите открили, че възрастните жени които извършват за по-малко от 40 минути дневно от умерен до тежък физически труд и които в продължение на повече от 10 часа на ден водят заседнал начин на живот, са отчели по-съкратени хромозоми, които са биологичен маркер за хромозомното стареене.

Един от най-големите рискове за здравето на живеещите в дигиталната ера е, че много от хората в продължение на осем или повече часа на ден, стоят седнали най-често зад цифровият екран. За милиони хора от всички сфери на живота, заседналостта е станала неизбежен аспект на съвременния живот. (Заседналостта е описана, като "продължителен период в седнало положени или общо бездействие, което изостря рисковете за здравето, свързано предимно с липсата на физически упражнения.").

През последните години ставаме свидетели на непрекъснати дискусии относно това дали са вредни или пък не кратката физическа активност и как би могло това да повлияе негативно върху вредните ефекти от заседналият начин на живот. Новото изследване което UCSD направи, хвърля нова светлина върху този дебат, чрез сравняване на заседналостта с дневни нива на физическа активност, през призмата на дължината на левкоцитите в окончанията на хромозомите, в кохорта от 1,481 възрастни жени.

Изследователският екип вярва, че откритието им е първото, които обективно измерва какво влияние има между взаимовръзката на заседналия начин на живот и ежедневните упражнения и как това може да повлияе на дължината на левкоцитите в хромозомите на стареене.

Какво представляват окончанията на хромозомите (т. нар. теломери)?

Теломерите са ДНК-белтъчни структури, които приличат на капачки в края на хромозомата. Теломерите защитават и поддържат стабилността и целостта на всяко едно хромозомно направление, чрез предотвратяване на влошаване на състоянието, съкращаването или сливането със съседните хромозоми.

Както възрастта на нашите клетки, така и теломерите могат естествено да скъсят размера си по дължина и са склонни да се разнищват. Разнообразният начин на живот, ежедневните навици като например хронична липса на активност, стрес, тютюнопушене и затлъстяване могат да ускорят съкращаването на теломерите. Скъсени теломери са свързани с ускорено клетъчно стареене, сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Изследователите заключават, че прекараното твърде много време в седнало положение, съчетано с прекалено малка физическа активност е двоен удар, който ускорява биологичното стареене. Все пак добрата новина е, че жените, които имат тенденцията да водят заседнал начин на живот, в по-голямата част от деня си, ако в продължение на 30 минути на ден правят някакво физическо упражнение, могат да балансират телата си.

Лошата новина е, че по-възрастните жени, седящи в продължение на повече от 10 часа на ден, изглеждат с осем години по-стари от хронологичната възраст, в сравнение с жените, които са водили заседнал живот, но са имали поне 30 минути активност на ден.

Според Аладин Шадяб, водещ автор на изследването и кандидат на науките в Министерството по Семейна медицина и обществено здраве в Калифорнийският университет в Сан Диего, учен в Факултета по медицина:

"Нашето проучване установи, че клетки остаряват по-бързо при заседналият начин на живот. Хронологичната възраст, не винаги съвпада с биологична възраст. Ние открихме, че жените, седящи по над 8 часа дневно, но след приключване на работният ден са изпълнявали някакви физически упражнения за поне 30 минути, могат да запазят по-дълго младостта си.“.

Надяваме се, че резултатите от това изследване, ще изяснят важността на ежедневната физическа активност, ще мотивират хората да спортуват поне по 30 минути на ден!

   

0 коментарa

Виж още