Ето как само за 5 минути на ден, можете да подобрите живота си

Ето как само за 5 минути на ден, можете да подобрите живота си

Подобрете своят ден, като си отговорите на въпроса "Какво би направило денят ми велик?"

В ежедневието и еднообразието на трудовият процес, понякога вероятно Ви изглежда, че с всеки изминал ден, за вас става все по-трудно да се съсредоточите върху истински важните неща. Когато всичко което сте планували да свършите през съответния ден е важно и е записано в списък със служебни задачи, това може да превърне ангажиментите Ви в ад. Вместо да се затрупвате с безброй задачи, можете просто още в началото на деня да си отговорите на въпроса „Какво би направило днешният ден специален?“, по този начин ще се фокусирате не върху негативната страна на работните си задължения, а върху това което ще Ви донесе удовлетворение и радост.

Като за начало, можете да започнете с дневник, в който всяка сутрин да отбелязвате, в рамките на не повече от 5 минути, начина по който искате да прекарате деня си. Вероятно тази техника, в началото ще Ви изглежда изключително неуместна, трудна, но е доказано, че сам по себе си въпроса „Какво би направило днешният ден специален?“, има забележителен ефект върху фокусът Ви за конкретния ден, за доброто Ви настроение, както и за това да бъдете позитиви и да приемате с лекота ежедневните служебни/лични предизвикателства.

Ето как можете да си направите собствен дневник. Необходима ви е най-обикновена тетрадка, в която да запишете следното:

1. Благодарен съм за ...

2. Какво би направило днешният ден специален?

3. Дневно утвърждаване. Аз съм ...

4. Невероятните неща които ми се случиха днес ...

5. Как бих могъл/могла да подобря днешният си ден?

За онези от Вас, на които им е трудно да систематизират по важност приоритетите си, тази техника ще внесе яснота и прозрачност, а от там и спокойствие и сигурност, че в конкретния момент вършат точно онова което е най-належащо и спешно за тях. Някой от задачите които си поставяме в ежедневието, реално са толкова елементарни, като например: „Да позвъня на родителите си и да им кажа, колко ги обичам“, или „Да изведа кучето си на разходка в парка“, но ни даряват с много позитивизъм и радост.

Техниката е създадена в следствие на проведени психологични изследвания от Университета в Калифорния, в сътрудничество с университета в Бъркли. Ето какво са открили учените:

- Повишава силата на имунната система

- Понижава кръвното налягане

- Внася в живота Ви радост, оптимизъм и щастие

- Всяко ваше действие е обвързано с проявата на повече щедрост и състрадание към околните

Психолога Джонатан Хейд обяснява хипотезата за щастие, по следният начин: "Депресираните хора са заключени в негативното приемане на т. нар. обратна връзка. Несъзнателно те изкривяват мислите и преживяванията си, което предизвиква у тях отрицателни чувства, в последствие това погрешни възприятие нарушава начина на мислене. Има обаче много начини този порочен кръг да бъде прекъснат, един от тях е именно чрез промяна на мислите. Голяма част от когнитивната терапия учи клиенти, как да уловят своите мисли, да ги запишат, а след това да намерят положителни алтернативи и начини на мислене. "

Добрата новина е, тази негативна "обратна връзка" може да функционира отлично в обратна посока. Когато хората мислят, говорят и пишат позитивни утвърждения за себе си, те могат да подобрят душевното си състояние, именно това е заложено в техника, която Ви изложихме по-горе.

 

   

0 коментарa

Виж още