Ето как учените се опитват да спрат остаряването!

Ето как учените се опитват да спрат остаряването!

Руски учени са сигурни, че в търсене на лекарство за старост, те сами са успели да се се измъкнат от тази болест. Какво показват изследванията им и кога еликсирът на младостта ще бъде достъпен за всички?

Академик Владимир Скулачов изследва работата на клетъчните механизми на човешкото тяло – митохондриите. Според неговата теория, те изпълняват в клетката функцията на мощна единица. С течение на времето поради окисляването митохондриите се износват.

"Ако разблокираме този механизъм, хората ще останат здрави и в напреднала възраст – казва Скулачов. – Това не е безсмъртие. Идеята е да се спаси човечеството от унизителното състояние на немощ в края на живота. В природата има примери: много крокодили, някои видове костенурки и полярният кит не остаряват. Голият плъх, открит в Африка, живее до 30 години, което е 10 пъти повече от нормалното за стандартна мишка".

През 2004 г., заедно със синовете си – биолога Максим и математика Инокентий, той създал формула на ново вещество, което можело да намали процеса на стареене. Учените го нарекли SkQ. Веществото осигурява на мембраната естествени антиоксиданти. Неговата ефикасност е пробвана върху животни. "Сътрудничихме си с австралийски ветеринарен лекар, който с помощта на нашите вещества третираше животни от различни, свързани с възрастта, заболявания", обяснява Скулачов.

   

0 коментарa

Виж още