Ето къде е бил скрит портрет на Николай II цял един век!

Ето къде е бил скрит портрет на Николай II цял един век!

Преди дни гръмна любопитната информация, че е намерен портрет на последния руски цар Николай  II скрит на гърба на живописен портрет на Ленин.  

Въпреки, че са били врагове в реалния живот, цар Николай II и болшевишкия лидер на  Октомврийската революцията през 1917г Ленин, са споделяли едно платно в продължение на един век.

Двойното лице на живописното платно е било открито съвсем случайно по време на реставрация в Петербургска картинна галерия.

Портретът на Ленин в цял ръст е направен през 1924г, в годината на смъртта му от съветския художник Владислав Измаилович. Смята се, че е бил поръчан, за да бъде покрит политически неподходящия портрет на царя. Явно художникът е преценил, че и има място и за двамата- революционера и монарха- на платното. Измаилович рисува портрета на Ленин върху гърба на портрета на царя като същевременно скрива образа на царя под слой миеща се боя.

"Художникът Владислав Измаиловия, който рисува Ленин, е бил много добър художник. Дори и тогава той разбира, че времената се променят и използва миещи се бои, положени на няколко слоя, като по този начин спасява изключително красив портрет на Николай II. Той ясно разбира, че той рискува живота си с това, защото в онези времена, ако някой го е бил заподозрял, щеше да бъде забелязан, " казва Василий Кихедзи, ректор на Промишлената академия в Петербург.

 

Намереният портрет на Николай II е нарисуван през 1896 г. от руския художник Иля Галкин по случай възкачването на последния руски император на трона. 

 

Преди намирането на двойния лик на картината, портретът е бил държан в градско училище в продължение на почти 70 години. Според представител на Академията, портретът на Ленин е бил повреден през 70-те години, но е даден за реставрация и поправка през 2013 г. Зашеметяващото откритието е било направено след рентгеново сканиране. Показало се второ лице в непосредствена близост до това на Ленин.

 

Директорът на училището музей, Светлана Пасинкова припомни , че през 2013 г., когато Романовата Императорска Къща отпразнува своята 300-годишнината, някои от възпитаниците на училището започнали да споделят, че видели ботуш, на мястото, където картината е била повредена. Това била първата стъпка по пътя към откритието.

След приключване на реставрацията, картината ще бъде закачена за свободно разглеждане като отделно произведение в сградата на академията от 27 ноември тази година.

 

   

0 коментарa

Виж още