Ето няколко интересни заместители на суперхраните!

Ето няколко интересни заместители на суперхраните!

Кафяв ориз, зелен чай, плодове инка, боровинки, годжи бери, бадеми, семена чиа и киноа – тези продукти са малко част от суперхраните, които притежават противоракови свойства и се отразяват добре на здравето. Без значение от къде сте и колко печелите, ще признаете, че тези продукти са доста скъпи. Можете да им намерите равностойни заместители, която няма да ви разорят.

1. Бразилски ядки

Когато не можете да си позволите бадеми, заложете на бразилската ядка. Тя съдържа 153 пъти повече селен. Този микроелемент е важен и мощен антиоксидант, който пази клетките и сваля нивото на холестерола.

2. Броколи

Къдравото зеле е популярна суперхрана. Тя е богата на желязо, калций, магнезий, витамин В6, витамин А и фибри. Цената му обаче може да е много висока. Броколите не са популярна съставка за смути, както къдравото зеле, но съдържат повече калий и витамин С. Те са полезни за здравето на сърцето и понижават нивото на лошия холестерол.

3. Сусам

Семената чиа са здравословни и вкусни, но и скъпи. Заместете ги със сусам – идеална алтернатива, която се състои от омега-3 и омега-6 мастни киселини, магнезий, калций, цинк, желязо и т.н. Хората, които не консумират риба, могат да подобрят нивото на приеманите „полезни“ мазнини чрез консумацията на сусам.

4. Малини

Когато не можете да си позволите годжи бери, вземете си малини. Те съдържат същите нутриенти и антиоксиданти. Полезни са за сърцето, имунната система и понижават риска от рак. Малините са бедни на калории. Те са перфектни за всеки човек, който следи стриктно килограмите си.

5. Спанак

Житнякът е популярна суперхрана, но скъп. Можете да я заместите с добре познатия спанак. Той е един от най-богатите източници на лутеин, който понижава риска от макуларна дегенерация.

   

0 коментарa

Виж още