Жертва на бракониери постъпи в болница в Стара Загора

Жертва на бракониери постъпи в болница в Стара Загора

 

    В центъра за спасяване на диви животни, Зелени Балкани, е дошла поредна жертва на бракониерство – прострелян мишелов, информират от медицинския център.

    Мишеловът е открит в Бургас. Тъй като в Стара Загора се намира единствената клиника за диви животни в страната, птицата е приета за лекуване в болницата със помощта на РДГ Бургас и РИОСВ Бургас. Лекарите от болницата за диви животни се борят за живота на мишелова, тъй като е прострелян много тежко със сачми и травмите по тялото му са критични. Институциите, които указали съдействие за лечението на мишелова, ще проведат разследване, което да установи кой е извършителят на бракониерската проява.

    Зелени Балкани и Спасителния център за диви животни са готови да се борят със всяка проява на бракониерство и да намалят незаконните прояви на лов, които се случват нерядко в нашата страна. Те се опитват да допринесат за залавянето на извършителя, прострелял тежко мишелова и се надяват срещу него да бъдат наложени справедливи санкции. Ако бракониерът бъде уличен и заловен, той най-вероятно ще бъде лишен от правото да ловува или ще трябва да заплати внушителна глоба.   

    Много често в старозагорската клиника за диви животни постъпват различни жертви на бракониерство, които понякога умират следствие на раните си, а други успяват трудно да се преборят с тежките травми от бракониерските сачми и патрони. През миналата седмица в единствената в България болница за диви животни е пристигнал за лечение тръстиков блатар от женски пол, който е бил улучен тежко от бракониери около Карлово. Благодарение на старозагорската клиника животното се възстановява и специалистите се надяват, че във възможно най-кратки срокове ще пуснат блатара в естествената си среда, която обаче често се застрашава от бракониери, които не спазват законовите рамки за лов.

    Институциите предупреждават, че всяка проява на бракониерство ще се наказва според строгостта на закона в Република България.

   

0 коментарa

Виж още