Забраната за буркините на плажа-отменена!

Забраната за буркините на плажа-отменена!

Френският върховен съдебен орган премахна забраната за носене на буркини - дреха за плаж, която скрива цялото тяло, включително и косата. Забраната беше направена от местни власти в град на Френската ривиера.

Решението беше взето, след като преди товаа правозащитници оспориха забраната в съда, съобщи БНР.

Държавният съвет реши, че местните власти могат да влияяр на гражданската воля само при наличие на риск за обществения ред.

Делото се проведе във френския курортен град Вилньов-Лубе – един от 30-те, които забраниха носенето на буркини. Сред другите градове, където властите глобяват жени заради облеклото им на плажа, също така са и Ница и Кан.

Дебатите около буркините се разяриха с огромна сила, след като по-рано в медиите бяха публикувани редица от снимки на които е жена със забрадка и дълги дрехи на плаж в Ница, която е накарана да свали част от одеждите си от полицаи.

Според Френския съвет на мюсюлманската вяра решението на Държавния съвет е „победа на здравия разум“.

В решението на френския Държавен съвет е отправено предупреждение към кметовете, позовали се на принципа на светския характер на държавата, че за да забранят достъпа на жени в религиозни плажни облекла до плажовете, те трябва да назоват доказани рискове за обществения ред, достъпа до плажната ивица, сигурността при къпане, хигиената или приличието.

"Оспорваното решение е довело до сериозно и очевидно незаконно нарушаване на основни свободи като свободата на движение, свободата на съвестта и личната свобода", се пояснява в решението, цитирано от АП. Ситуацията с буркините създава и раздор в правителството на Манюел Валс.

Министърката на образованието Нажат Вало-Белкасем заяви, че забраната на ислямския тип плажно облекло, което покрива тялото от косата до глезените, създава предпоставки за расова дискриминация.

   

0 коментарa

Виж още