Законодателството за социалните услуги ще претърпи промени 

Законодателството за социалните услуги ще претърпи промени 

      Вчера,  на среща в град Търговище социалният министър Зорница Русинова заяви че, през следващата учебна година в социалните услуги, ще влезе в сила ново законодателство, което в момента се подготвя от работна група и допълни, че към момента  толкова специфично законодателство не е имало, а реално от него има спешна нужда. Промени ще има в отделните услуги, които включват елементи от образователната или от системата на здравеопазването.  Посредством него ще се гарантира ефективността на средствата, които същевременно покриват нуждата на всеки човек от качествени услуги. Това може да се случи единствено чрез контрол над изпълнението, ефективност и реална конкуренция, тук социалният министър има предвид отваряне към всички доставчици.

Министър Русинова посети Комплекса за интегрирани социално-здравни услуги в град в Търговище и разгледа различните звена, в които се полагат грижи за децата със специфични потребности, след посещението Русинова поздрави д-р Дарин Димитров - кмет на Търговище за адекватната политика в сферата на подпомагане на хората с увреждания.

Междувременно проверката в Шумен по сигнала за евентуално насилие над дете, все още тече и се прави обстойна медицинска експертиза.

Според Русинова е недопустимо да има агресия към децата. Министъра апелира от тук насетне да се акцентира повече върху доброто и да бъдат показвани добрите екипи, работещи с децата с увреждания и допълни, че към момента за обучение на персонала, който работи с деца е разработен проект за 28 млн. лeвa. Мобилен екип, ще подпомага по-специфичните случаи. Отчетена е нуждата специалисти и по-конкретно от психолози и психиатри.

 В някои общини по проектите за социални и лични асистенти има недостиг на средства и предстои сериозна реформа при определяне на инвалидността на хората. За децата с увреждания, освен програмата за лични асистенти, се предвиждат дневни и седмични центрове, които да подпомогнат отглеждането им.

 

Източник: trud.bg

   

0 коментарa

Виж още