Западът още въоръжава Ал Нусра в Сирия- мирът е невъзможен

Западът още въоръжава Ал Нусра в Сирия-  мирът е невъзможен

Джабхат ал Нусра в Алепо продължава да получава танкове и тежки оръжия, доставени от западните си поддръжници, а САЩ си затваря очите, каза пратеникът на Русия в ООН Виталий Чуркин пред Съвета за сигурност вчера. Той добави, че гарантирането на мира "е почти невъзможно на този етап."

Джабхат ал Нусра в момента е най-мощната групировка, която се бори срещу правителството в Алепо, с 2000 от 3500 бойци членовете на групата, разположени в града.

 

"Те са въоръжени с танкове, АРС, артилерия, няколко ракетни установки ... десетки и десетки бойни единици, включително тежки оръжия ... Разбира се, те не са могли сами да си доставят това оръжие. Всичко това е било получено и все още се превозват оръжейни запаси от щедри западни поддръжници, а САЩ, най-вероятно, си затварят очите, " казва Чуркин.

 

Според руския пратеник, бойците на Джабхат ал-Нусра използват цивилното население на Алепо като жив щит, докато безразборно атакуват жилищни райони в града, контролирани от правителството на Сирия.

"Над 200 000 жители на Алепо са заложници на Джабхат ал-Нусра и групите, свързани с нея, " казва Чуркин.

 

Терористите са основната причина, поради която опитите за доставка на хуманитарна помощ на Алепо се провалиха. САЩ предпочита да обвинява Русия и Дамаск.

 

Виталий Чуркин заяви, че Русия е била подложена на натиск от страна на Дамаск на няколко пъти, за да отговори на нуждите на своите опоненти, с надеждата, че това ще доведе до спиране на огъня. Това обаче не е имало желания резултат, налице са постоянни нарушения от страна на някои бунтовнически групи, въпреки обещанието на Вашингтон да ги държи под контрол.

"Американската страна де факто декларира, че не е в състояние да повлияе на групировките да се прекрати спонсорирането и доставките на оръжия, така като обеща. " каза той.

Чуркин отхвърли изявленията, направени от американския си колега Саманта Пауър, която заяви, че Русия трябва да докаже, че наистина има намерения за постигането на мир в Сирия, като същевременно каза на другите страни, че също трябва да докажат, че са готови да предприемат стъпки за постигане на примирие.

" Прекратяването на огъня може да бъде спасено само сега и то на колективна основа. Това не трябва да се доказва едностранно. Ние трябва да видим доказателство, че има истинско желание да се отделят от САЩ съюзническите бунтовнически групи от Джабхат ан-Нусра и да бъдат унищоени. В противен случай нашите подозрения, че всичко дотук е целяло само да предпази Джабхат ан-Нусра, ще нараснат. "

   

0 коментарa

Виж още